Syrop z żurawiny po mermecku
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-06-14 W kategorii Napoje W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Płynny, gęsty
Kształt:
Rozmiar:
Barwa:
Bordowy
Konsystencja:
Gęsta, lepka
Smak:
Smak słodko-kwaśny, aromat owocowo-spirytusowy
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Syrop z żurawiny po mermecku wytwarzany jest zgodnie z recepturą rodzinną od ponad 25 lat. Przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie i pochodzi z 1907 roku. Dawniej wytwarzano syropy również z innych owoców runa leśnego, owoców rosnących w sadach albo ogródkach przydomowych. Owoce żurawiny mają dużą wartość odżywczą, dietetyczną i leczniczą, charakteryzują się także specyficznym smakiem i aromatem. Przez mieszkańców Borów Tucholskich jest to owoc znany i bardzo ceniony. Owoce żurawiny są dostępne w lasach i na torfowiskach zaledwie przez dwa miesiące w roku. Społeczność lokalna zbiera owoce w okresie od sierpnia do września. Następnie zebrane owoce dojrzewają w suchym i ciemnym miejscu aż do października. W tym czasie należy je przebierać i segregować, usuwając zepsute. Syrop z żurawiny po mermecku jest gęsty, do jego rozcieńczania można stosować wodę i pić go jak sok lub nierozcieńczonego używać jako polewy do galaretek i deserów albo jako dodatku do herbaty.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:54 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:54 administrator gov.pl