Szarytka w marynacie
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2012-07-10 W kategorii Warzywa i owoce W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Zwarta, gładka w przekroju i wyglądzie zewnętrznym.
Kształt:
Lekko wydłużony, widoczne wklęśnięcia przy gnieździe nasiennym – w przekroju.
Rozmiar:
Średnia, w zależności od przygotowania. Przeważnie gruszka zostaje podzielona na 4 części.
Barwa:
Żółta.
Konsystencja:
Stała po obgotowaniu.
Smak:
Lekko słodkawo-kwaśna gruszka, zapach korzenny, bez żadnych domieszek.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Na ziemiach powiatu kraśnickiego tradycje sadownictwa przydomowego i przetwórstwo owoców były tak silne, że nowe trendy w sadownictwie nie przeszkodziły w kultywowaniu dawnych zwyczajów. Region, w którym posadzone są grusze, jest obecnie typowym zagłębiem sadowniczym, czego dowodem jest odbywające się od 30 lat Święto Sadów w Józefowie nad Wisłą. Według zachowanych przepisów gruszkę „Dobrą Szarą”, nazwaną „Szarytką” przygotowywano w garnkach glinianych z mocno słodką zalewą, zakwaszaną pigwą. „Szarytka, to nazwa regionalna, tutaj w rejonie nadwiślańskim rosły drzewa grusz odmiany Dobra Szara która nadawała się na przetwory, więc produkty były z własnego gospodarstwa” (Wywiad etnograficzny przeprowadzony z mieszkańcami powiatu kraśnickiego). Dawniej kiedy były problemy z dostępem do produktów spożywczych, gruszka w marynacie była wspaniałym przysmakiem często serwowanym z okazji różnych ważnych świąt i wydarzeń, tj. w Wielkim Poście do naleśników czy na Wielkanoc do wypieków. Szarytka w marynacie jest dostępna w gospodarstwach agroturystycznych znajdujących się w powiecie kraśnickim, gdzie goście mogą spróbować przetworów domowych, których tradycja wytwarzania sięga kilku pokoleń.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:13 administrator gov.pl