Szczupak z Jezior Raduńskich
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-08-25 W kategorii Produkty rybołówstwa W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Ciało wydłużone, z boków nieco spłaszczone, pokryte drobnymi łuskami zachodzącymi na pokrywy skrzelowe. Linia boczna bardzo wyraźna, przebiegająca bez załamań od ogona do pokryw skrzelowych. Płetwa ogonowa duża i symetryczna, głęboko wycięta. Głowa wielka, wydłużona, z dużą paszczą, spłaszczoną poziomo. Uzbrojona w liczne ostre zęby zakrzywione do tyłu.
Kształt:
Mięso na przekroju białe, ścisłe, chude.
Rozmiar:
Ryba wielkości powyżej 0,5 m o wadze około 2 kg.
Barwa:
Młode szczupaki koloru jasnozielonego lub srebrzystego z charakterystycznymi ciemnymi plamami na bokach. Starsze o ciemnozielonym grzbiecie i bokami z nakrapianymi żółtymi plamami, brzuch biały. Na przekroju mięso białe.
Konsystencja:
Stała, zwarta.
Smak:
Po usmażeniu ryby i zalaniu zalewą wyczuwalny zapach octu, przypraw i cebuli. Smak słodko-kwaśny, delikatny.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Ryby były i są jednym z podstawowych produktów żywnościowych Kaszubów. Sprzyjające warunki naturalne tj. duża ilość wód, jezior, stawów, rzek, bliskość morza przyczyniły się do rozwoju rybołówstwa.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:03 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:03 administrator gov.pl