Szołdra z Rajbrotu
23.11.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2018-11-16 w kategorii Produkty mięsne w woj. małopolskim.
Wygląd (zewnętrzny i na przekroju)
Mięsień o nierównym kształcie z widoczną warstwą tłuszczu.
Kształt (zewnętrzny i na przekroju)
Kształt podłużny, na przekroju owalny.
Wielkość
Masa szynki ok. 1,3 kg, na przekroju owal o średnicy 8-10 cm.
Barwa (zewnętrzna i na przekroju)
Zewnętrzna złocisto-brązowa, na przekroju różowo-szara, z białą otoczką tłuszczu.
Konsystencja, „wrażenie w dotyku”
Konsystencja zawarta, soczysta, plasterki nierozpadające się.
Smak i zapach
Smak i zapach charakterystyczny dla wędzonej szynki, wyczuwalny smak i aromat przypraw.
Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego
Rajbrot to wieś w Karpatach Zachodnich położona w dolinie rzeki Uszwicy w powiecie bocheńskim, gminie Lipnica Murowana. W Rajbrocie do dziś wielu mieszkańców, drobnych rolników i gospodarzy trudni się hodowlą trzody chlewnej. Do przygotowania wyrobów wędliniarskich okoliczni gospodarze wykorzystują mięso z wyhodowanych we własnych gospodarstwach tuczników. Proces i metoda wytwarzania szołdry nie uległy zmianie na przestrzeni kilkudziesięciu lat. „Szołdra” to szynka z górnej zrazowej części wykrawana z półtusz wieprzowych. Peklowanie mięsa odbywa się w tradycyjnej zalewie, w skład której wchodzą przyprawy takie jak: ziarna pieprzu, ziela angielskiego, liść laurowy oraz czosnek. Peklowanie trwa kilka dni, następnie szynkę formuje się i nadaje jej kształt poprzez ręczne sznurowanie zespołu mięśni. W okresie, z którego wywodzi się receptura wytwarzania produktu, poziom przetwórstwa produktów żywnościowych opierał się na naturalnych sposobach konserwacji i przygotowania ich do spożycia. Z czasem konsumenci zaczęli coraz bardziej zwracać uwagę i doceniać wyjątkową jakość wyrobów z Rajbrotu. Szołdra wzorem minionych epok króluje na stołach w wielu polskich domach, nie tylko z okazji ważnych uroczystości rodzinnych, Świąt Bożego Narodzenia, Wielkanocy, ale również i na co dzień.
- Ostatnia modyfikacja:
- 23.11.2018 13:05 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 23.11.2018 13:05 Sławomir Mucha