W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Szołdra z Rajbrotu

23.11.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2018-11-16 w kategorii Produkty mięsne w woj. małopolskim.

Szołdra z Rajbrotu

Wygląd (zewnętrzny i na przekroju)

Mięsień o nierównym kształcie z widoczną warstwą tłuszczu.                                      

Kształt (zewnętrzny i na przekroju)

Kształt podłużny, na przekroju owalny.

Wielkość

Masa szynki ok. 1,3 kg, na przekroju owal o średnicy 8-10 cm.

Barwa (zewnętrzna i na przekroju)

Zewnętrzna złocisto-brązowa, na przekroju różowo-szara, z białą otoczką tłuszczu. 

Konsystencja, „wrażenie w dotyku”

Konsystencja zawarta, soczysta, plasterki nierozpadające się.

Smak i zapach

Smak i zapach charakterystyczny dla wędzonej szynki, wyczuwalny smak i aromat przypraw.

Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego

Rajbrot to wieś w Karpatach Zachodnich położona w dolinie rzeki Uszwicy w powiecie  bocheńskim, gminie Lipnica Murowana. W Rajbrocie do dziś wielu mieszkańców, drobnych rolników i gospodarzy trudni się hodowlą trzody chlewnej. Do przygotowania wyrobów wędliniarskich okoliczni gospodarze wykorzystują mięso z wyhodowanych we własnych gospodarstwach tuczników. Proces i metoda wytwarzania szołdry nie uległy zmianie na przestrzeni kilkudziesięciu lat. „Szołdra” to szynka z górnej zrazowej części wykrawana z półtusz wieprzowych. Peklowanie mięsa odbywa się w tradycyjnej zalewie, w skład której wchodzą przyprawy takie jak: ziarna pieprzu, ziela angielskiego, liść laurowy oraz czosnek. Peklowanie trwa kilka dni, następnie szynkę formuje się i nadaje jej kształt poprzez ręczne sznurowanie zespołu mięśni. W okresie, z którego wywodzi się receptura wytwarzania produktu, poziom przetwórstwa produktów żywnościowych opierał się na naturalnych sposobach konserwacji i przygotowania ich do spożycia. Z czasem konsumenci zaczęli coraz bardziej zwracać uwagę i doceniać wyjątkową jakość wyrobów z Rajbrotu. Szołdra wzorem minionych epok króluje na stołach w wielu polskich domach, nie tylko z okazji ważnych uroczystości rodzinnych, Świąt Bożego Narodzenia, Wielkanocy, ale również i na co dzień.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
23.11.2018 13:05 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
23.11.2018 13:05 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}