Szpajza cytrynowa (krem cytrynowy)
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-09-12 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie śląskim
Wygląd:
Kształt zewnętrzny szpajzy – przybiera kształt naczynia, w którym jest podana.
Kształt:
W zależności od ilości użytego podstawowego surowca – jajek. Porcja przygotowana z 4 jajek to około 1000 ml.
Rozmiar:
W zależności od ilości użytego podstawowego surowca – jajek. Porcja przygotowana z 4 jajek to około 1000 ml.
Barwa:
Barwa zewnętrzna i na przekroju jasnokremowa.
Konsystencja:
Lekka, delikatna puszysta masa.
Smak:
Smak lekko kwaskowaty, orzeźwiający, wyraźny smak i zapach cytryny.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Na całym obszarze Górnego Śląska jednym z najpopularniejszych deserów podawanych po obiedzie przy okazji ważnych uroczystości takich jak odpust, wesele lub pierwsza komunia, była szpajza. Deser ten znany był zapewne od końca XIX wieku, ale szczególnie popularny stał się w XX wieku.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:22 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:22 administrator gov.pl