Szynka nadwieprzańska
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-02-18 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Układ mięśni i tłuszczu zgodny z budową anatomiczną szynki. Dopuszczalne przesunięcia wynikające z formowania wędliny. Dopuszcza się: pasma tłuszczu śródmięśniowego grubości do 15 mm i warstwy tłuszczu zewnętrznego grubości do 20 mm, pasemka masy wiążącej grubości do 3 mm oraz otwory powietrzne wielkości do 3 mm.
Kształt:
Wędzonka w kształcie nieforemnego walca lub okrągła, obciągnięta siatką kurczliwą lub sznurowana.
Rozmiar:
Wymiary szynki: długość ok. 30 cm, średnica przekroju ok. 20 cm.
Barwa:
Barwa powierzchni mięsa jasnobrązowa do brązowej z odcieniem wiśniowym, tłuszczu – kremowa do jasnobrązowej.
Konsystencja:
Konsystencja zewnętrzna dość ścisła.
Smak:
Smak i zapach charakterystyczny dla szynki peklowanej, gotowanej, wędzonej.
Dodatkowe Informacje:
Wędzonka otrzymana z całej lub części szynki lub łopatki wieprzowej bez kości i skóry, peklowanej; wędzona, gotowana, półtrwała.
Tradycja:
Początki Baranowa sięgają 1544 roku. Baranów jest położony na nizinie południowopodlaskiej nad rzeką Wieprz.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:22 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:22 administrator gov.pl