W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Szynka nadwieprzańska

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-02-18 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. lubelskim

Wygląd:

Układ mięśni i tłuszczu zgodny z budową anatomiczną szynki. Dopuszczalne przesunięcia wynikające z formowania wędliny. Dopuszcza się: pasma tłuszczu śródmięśniowego grubości do 15 mm i warstwy tłuszczu zewnętrznego grubości do 20 mm, pasemka masy wiążącej grubości do 3 mm oraz otwory powietrzne wielkości do 3 mm.

Kształt:

Wędzonka w kształcie nieforemnego walca lub okrągła, obciągnięta siatką kurczliwą lub sznurowana.

Rozmiar:

Wymiary szynki: długość ok. 30 cm, średnica przekroju ok. 20 cm.

Barwa:

Barwa powierzchni mięsa jasnobrązowa do brązowej z odcieniem wiśniowym, tłuszczu – kremowa do jasnobrązowej.

Konsystencja:

Konsystencja zewnętrzna dość ścisła.

Smak:

Smak i zapach charakterystyczny dla szynki peklowanej, gotowanej, wędzonej.

Dodatkowe Informacje:

Wędzonka otrzymana z całej lub części szynki lub łopatki wieprzowej bez kości i skóry, peklowanej; wędzona, gotowana, półtrwała.

Tradycja:

Początki Baranowa sięgają 1544 roku. Baranów jest położony na nizinie południowopodlaskiej nad rzeką Wieprz.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:22 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:22 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}