W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Szynka swojska z Górna

18.09.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2015-03-02 w kategorii Produkty mięsne w woj. podkarpackim.

Wygląd:

Wygląd charakterystyczny dla szynki swojskiej.

Kształt:

Szynka w kształcie anatomicznej budowy mięśnia zrazowego, na przekroju owalny.

Rozmiar:

Wielkość szynek najczęściej oscyluje: długość 20-30 cm, szerokość 10-15 cm. Waga 1,0-1,5 kg.

Barwa:

Barwa zewnętrzna brązowa, na przekroju różowa.

Konsystencja:

Mocno zwięzła, dobrze dająca się kroić w cienkie plastry.

Smak:

Smak i zapach charakterystyczny dla szynki wędzonej metodą tradycyjną.

Tradycja:

Górno to wieś położona w centralnej części Kotliny Sandomierskiej, na północnym krańcu Płaskowyżu Kolbuszowskiego. Na terenach tych dominuje rolnictwo. Podstawowymi uprawami w okolicach Górna są: żyto, owies i ziemniaki. Rolniczy charakter okolicy, czyste tereny pozwoliły jeszcze przed wojną wypracować niepowtarzalne procedury wytwarzania produktów wędliniarskich. Rolnicy produkowali wyroby masarskie głównie na własne potrzeby i potrzeby rodzin mieszkających w okolicznych miastach. Następnie sprzedaż ich prowadzona była między innymi podczas cotygodniowych targów. Z czasem konsumenci zaczęli coraz bardziej doceniać wyjątkową jakość wyrobów wędliniarskich z Górna i okolic, w tym szynki swojskiej z Górna. Do przygotowania szynki mięso było starannie wycinane z tylnej nogi: „to musiał być jeden mięsień, dlatego trza było umieć go odciąć, żeby był cały i nieuszkodzony. W zależności od wielkości świni ważył 1-1,5 kg” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Wólki Sokołowskiej). Następnie szynkę wkładano do przygotowanej z naturalnych składników marynaty. Po wyjęciu po 2-3 dniach należało ją uwędzić. Wędzarnie właściwie miał każdy mieszkaniec w okolicach Sokołowa i Górna. Do wędzenia używano drewna olchowego, a dla uzyskania odpowiedniego koloru szynki dodawano kilka gałązek drewna owocowego (najlepiej wiśni lub czereśni). Mimo upływu lat tradycyjna receptura i sposób wytwarzania szynki swojskiej nadal jest przekazywana i stosowana w Górnie i pobliskiej okolicy. Szynka ma bardzo dobrą kruchość i wyśmienity smak, charakterystyczny dla szynki wędzonej metodą tradycyjną.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
19.09.2018 09:34 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
19.09.2018 09:34 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}