Szynka wędzona z Wisznic
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2015-05-20 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Szynka uformowana przy pomocy siatki wędliniarskiej, dopuszczalne niewielkie otłuszczenie zewnętrzne mięśni.
Kształt:
Nieforemny stożek ścięty, na przekroju zbliżony do owalu.
Rozmiar:
Gotowy produkt waży od 0,6 kg do 1,8 kg o długości od 16 cm do 20 cm, średnica przekroju od 8 cm do 12 cm.
Barwa:
Na zewnątrz złocista do jasnobrązowej, na przekroju różowa.
Konsystencja:
Miękka, lekko soczysta.
Smak:
Smak słonawy z wyczuwalnym zapachem wędzenia.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Gmina Wisznice położona jest w pasie granicznym wschodniej Polski, na terenie Polesia Zachodniego, w bliskiej odległości od przejścia granicznego z Białorusią. Wisznice są gminą wiejską o charakterze w głównej mierze rolniczym, której obszar jej nieuprzemysłowiony. Na terenie Doliny Zielawy tj. rejonu Wisznic i ościennych gmin przygotowywana jest znana w okolicy szynka wędzona z Wisznic. „Jej cechą charakterystyczną jest fakt, iż jest wykonana z szynki świnki, którą uhodował gospodarz na wsi, która jest karmiona naturalnie zbiorem swoich zbóż” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Wisznic). Receptura oraz sposób przygotowywania nie zmieniły się przez lata, a popularność jej w ciągu ostatnich lat wzrosła. Pierwszym etapem wytwarzania szynki wędzonej z Wisznic jest przygotowanie odpowiednich kawałków szynki bez kości, następnie schłodzenie ich do temperatury 6˚C i natarcie solą aż powierzchnia szynki będzie wilgotna. Następnie szynki zostają ścisło ułożone w basenach. Po około 3 dniach przepeklowane szynki są wyjmowane i następnie moczone w zimnej wodzie. Po osuszeniu na szynki naciąga się siatkę przędzalniczą, sznuruje i zawiesza na kijach wędzarniczych, tak aby poszczególne kawałki nie stykały się ze sobą. Później szynka jest wędzona dymem ciepłym z drewna olchowego przez około 4 godziny. W czasie wędzenia wózki, na których wiszą szynki muszą być przekręcane, aby szynka równomiernie się uwędziła. Kolejnym etapem jest parzenie jej w kotle parzelnym przez około 180 minut, aż do osiągnięcia temperatury 72˚C w środku wyrobu. Ostatnim etapem przygotowania szynki wędzonej z Wisznic jest jej studzenie. „Od kiedy pamiętam na każdą niedzielę i święta starałam się, aby na moim stole królowała szynka wędzona” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Wisznic).
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:22 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:22 administrator gov.pl