Tertuny brzozowickie z soczewicą
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-11-04 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Z zewnątrz elipsowate, po przekrojeniu widoczny farsz.
Kształt:
Kształt (zewnętrzny i na przekroju)
Rozmiar:
Długość ok. 10-12 cm,
Barwa:
Zewnętrzna barwa szara, na przekroju widoczny brunatny farsz.
Konsystencja:
W dotyku miękkie, lepkie.
Smak:
Smak soczewicy i ziemniaków.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Początki osadnictwa na terenie dzisiejszej Brzozowicy Dużej datuje się na XIII wiek. Gospodarstwa na tym terenie były bardzo małe, a gleby słabej jakości. Uprawiano głównie żyto, ziemniaki i soczewicę. W codziennym jadłospisie dominowały zatem kluski i placki ziemniaczane, a mieszkańców nazywano „tertuniarze” z uwagi na spożywanie przez nich bardzo dużych ilości potraw z tartych ziemniaków. Jak wynika z rozmów przeprowadzonych z mieszkańcami Brzozowicy Dużej, jedną z najchętniej spożywanych potraw były tertuny z soczewicą. Sposób ich przygotowywania był bardzo pracochłonny, dlatego były one głównie daniem świątecznym, niedzielnym. Spożywano je również przy okazji wykonywania takich prac domowych jak prządki, kądziel czy darcie pierza.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:10 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:10 administrator gov.pl