Tort z fasoli Piękny Jaś
19.09.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2018-05-30 w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w woj. podkarpackim.
Wygląd:
Wyrób piekarniczy, przełożony marmoladą, polany lukrem i udekorowany orzechami.
Kształt:
Okrągły, na przekroju owalny.
Rozmiar:
Średnica od 27 do 30 cm, wysokość ok. 13 cm.
Barwa:
Na wierzchu biała od lukru, na przekroju złocisto-pomarańczowa, warstwa powideł w kolorze starego złota.
Konsystencja:
Miękkie, puszyste ciasto
Smak:
Słodko-kwaśny.
Tradycja:
Tradycja wytwarzania tortu z fasoli Piękny Jaś znana jest w Gorliczynie od lat 60. XX w. We wsi Gorliczyna, w województwie podkarpackim, fasola Piękny Jaś zwana także „jaśkiem” uprawiana jest niemal w każdym gospodarstwie, na polu lub ogrodzie warzywnym. Do przygotowania fasolowego tortu potrzebujemy ziarna fasoli Piękny Jaś, wcześniej namoczone, ugotowane oraz obrane z łusek i zmielone w maszynce. W makutrze uciera się pałką żółtka z cukrem i skórką z cytryny startą na tarce. Pianę z 10 białek ubitą dodaje się na koniec do masy. Tort piecze się około pół godziny w dobrze nagrzanym piekarniku, w okrągłej blasze. Tort po upieczeniu i ostygnięciu kroi się wzdłuż na pół, w środku przekładając marmoladą. Na koniec tort polewa się polewą z białek, i posypuje mielonymi orzechami. W celu dodatkowej dekoracji wokół brzegu tortu układa się połówki orzechów. Całość należy odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Tort fasolowy to głównie potrawa świąteczna przygotowywana z okazji odpustów i innych uroczystości. Jest on potrawą niedrogą, jednak pracochłonną, wymagającą cierpliwości podczas jej przygotowywania. Dużo czasu zabiera obranie ugotowanej fasoli z łusek, mielenie w maszynce, a następnie tradycyjne ucieranie masy pałką w makutrze i ubijanie trzepaczką piany z jajek. Tak upieczonego tortu fasolowego na pewno nie może zabraknąć na odpust, który wypada w Gorliczynie w ostatnią niedzielę czerwca.
- Ostatnia modyfikacja:
- 19.09.2018 14:35 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 19.09.2018 14:35 Sławomir Mucha