Twaróg krzepicki
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2012-07-27 W kategorii Produkty mleczne w województwie śląskim
Wygląd:
Ser twarogowy o konsystencji jednolitej bez grudek, lekko luźny.
Kształt:
Uzależniony od sposobu formowania: krajanka, kostka, klinek.
Rozmiar:
Krajanka o masie około 600-800 g, klinek około 250-350 g, kostka 250 g.
Barwa:
Od białej do lekko kremowej.
Konsystencja:
Jednolita, zwarta, bez grudek, lekko luźna, dopuszcza się lekko ziarnistą.
Smak:
Czysty, łagodny, lekko kwaśny, posmak pasteryzacji.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Produkcja twarogów krzepickich na terenie województwa śląskiego rozpoczęła się w 1938 r. po wybudowaniu nowego zakładu mleczarskiego w Krzepicach. Na bazie wytwarzanego twarogu spożywczego tłustego produkowano twaróg suszony w kształcie klinek, który nosił nazwę „serek krzepicki”. „Prócz – extra wybornego masła krzepickiego – słynęła również z produkcji wysokiej jakości – krajanki tłustej i klinek, którymi to asortymentami podbiła rynek śląski” (Rękopis historii Spółdzielni Mleczarskiej w Krzepicach). W 1980 roku na Akademii Rolniczej w Krakowie powstała praca doktorska inż. Henryka Wydmucha dotycząca ww. produktu pod tytułem „Przydatność technologiczna mleka o dodatnim terenowym odczynie komórkowym do wyrobu krajanki i serków krzepickich”.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:15 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:15 administrator gov.pl