Twaróg wiejski z Jasienicy Rosielnej
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2017-05-08 w kategorii Produkty mleczne w woj. podkarpackim.
Wygląd:
Twaróg z widocznymi na przekroju ziarnami.
Kształt:
Kostka (krajanka) lub forma mielona.
Rozmiar:
Od 250 g (kostka) do 10 kg (mielony).
Barwa:
Biała do lekko kremowej, jednolita w całej masie.
Konsystencja:
Konsystencja jednolita, zwarta, miękka i wilgotna w dotyku, łatwa do krojenia nożem.
Smak:
Czysty, łagodny, lekko kwaśny, posmak pasteryzacji.
Dodatkowe Informacje:
W zależności od zawartości tłuszczu dostępny w wariantach: chudy oraz półtłusty.
Tradycja:
Jasienica Rosielna to miejscowość położona w województwie podkarpackim. Specyficzny klimat tego regionu ma wpływ na hodowlę bydła mlecznego rasy polskiej czerwonej i simentalskiej. W każdym gospodarstwie była utrzymywana przynajmniej jedna krowa, której wypasaniem najczęściej zajmowały się dzieci. Mleko pochodzące od tych krów uważane było za bardzo smaczne i tłuste, a tym samym produkty z nich wytwarzane, m.in. śmietana, twarogi cieszyły się wielkim powodzeniem. Twarogi robiono w każdym gospodarstwie, w którym było mleko od krowy, a w gospodarstwach, gdzie krów było więcej, nadwyżkę mleka odstawiano do zlewni. W mleczarni mieszano mleko od obu ras, a dzięki zachowaniu odpowiednich proporcji uzyskiwano produkty o różnej zawartości tłuszczu, które w smaku nie różniły się od tych przygotowywanych domowymi sposobami przez gospodynie. Produkcja twarogu chudego i półtłustego rozpoczęła się w latach 50 XX w. Do dziś twaróg wiejski z Jasienicy Rosielnej produkowany jest przy zachowaniu niezmienionej receptury. Ma delikatną, wilgotną konsystencję, którą zawdzięcza mleku pochodzącemu od krów wypasanych na podbieszczadzkich i bieszczadzkich czystych terenach.
- Ostatnia modyfikacja:
- 19.09.2018 13:32 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 19.09.2018 13:32 Sławomir Mucha