Twaróg żuławski z Marzęcina
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2018-01-23 W kategorii Produkty mleczne W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Zwarta masa twarogowa, na przekroju gładka, zewnętrzna powierzchnia z grudkami.
Kształt:
Kształt w zależności od użytej formy. Zazwyczaj w kształcie płaskich krążków.
Rozmiar:
Waga ok. 30 dkg, wysokość ok. 4 cm i średnica ok. 10 cm.
Barwa:
Biała do kremowej.
Konsystencja:
Miękki, w dotyku sprężysty.
Smak:
Lekko kwaśny i słonawy.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Marzęcino to typowo rolnicza wieś położona na Żuławach. Prawie w każdym gospodarstwie trzymano krowy, a mleko oraz przetwory mleczne zajmowały ważne miejsce w codziennej kuchni wiejskiej. W tradycyjnym gospodarstwie rzadko korzystano z gotowych produktów. Praktycznie wszystko co pojawiło się w jadłospisie było samodzielnie przygotowywane przez domowników. Z mleka robiono różne rodzaje sera, takie jak twarogi i sery twarde. Twaróg i sery robiono przeważnie latem, ponieważ dobrze i szybko mleko ulegało procesowi kwaszenia. Mleko po udoju odstawiało się w ciepłe miejsce w celu oddzielenia śmietany. Oddzieloną śmietanę zbierano, a mleko pozostawiano w umiarkowanie ciepłej temperaturze do momentu całkowitego oddzielenia serwatki. Sery i twaróg można było przechowywać w niskiej temperaturze (w piwnicach lub ziemiankach). Smak sera białego zmieniał się wraz z porami roku z powodu zmiany karmy krów. W lecie miał specyficzny smak, gdyż krowy zjadały zioła rosnące na łąkach, natomiast w zimie karmione były kiszonkami. Kiedyś twaróg jadano czysty, bez dodatków, na słono bądź słodko. Obecnie twaróg spożywa się w wersji bardziej wykwintnej z ziołami, rodzynkami i innymi przyprawami.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:23 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:23 administrator gov.pl