W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Tymianek z Fajsławic

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2013-06-12 W kategorii Warzywa i owoce W województwie woj. lubelskim

Wygląd:

Silnie rozgałęziona krzewina z rodziny wargowych. Ze zdrewniałych, czterokanciastych łodyg wyrastają zielone pędy z naprzeciwlegle ułożonymi drobnymi wąskimi listkami, owłosionymi od spodu i podwiniętymi na brzegach. W kątach górnych liści wyrastają małe kwiaty zebrane w kwiatostany główkowate lub wydłużone i przerywane.

Kształt:

Łodygi rośliny są czterokanciaste, liście mają kształt podłużnie owalny, są podwinięte na brzegach. Kwiaty mają kształt kielichów, zebrane w kwiatostany.

Rozmiar:

Roślina rosnąca do wysokości od 10 cm do 40 cm.

Barwa:

Łodygi zdrewniałe z zielonymi pędami. Liście szarozielone, kwiaty białe, różowoczerwone, czerwono-fioletowe lub szkarłatne.

Konsystencja:

Sztywne gałązki o wiotkich końcach. Liście miękkie. Gałązki ziela suszonego sztywne, a liście kruszą się.

Smak:

Tymianek charakteryzuje się gorzkawym, pikantnym smakiem i intensywnym orzeźwiającym ziołowym zapachem wynikającym z zawartości olejku tymolowego. Cała roślina wydaje silną, aromatyczną woń.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Dawniej upodobania smakowe Polaków kreowane były nie tylko przez kucharskie osobowości, lecz także wskutek rosnącego zainteresowania ziołami i przyprawami kolonialnymi. Praktyka potwierdzała, że obok walorów sensorycznych zioła posiadają właściwości konserwujące, hamujące rozwój chorobotwórczej mikroflory w potrawach.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}