Wajecznica / smażylnica, czyli jajecznica po cieszyńsku
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-02-01 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim
Wygląd:
Jajecznica jest gęsta, mocna smażona (nie leje się).
Kształt:
Nieregularny, z kawałkami słoniny i krojonego szczypiorku.
Rozmiar:
Wielkość zależała od ilości zużytych jaj, a także zależała od ilości biesiadników.
Barwa:
Kolor żółty, z jasno brązową wędzonką i świeżym zielonym szczypiorkiem.
Konsystencja:
Jajecznica jest gęsta, nie mogła się rozlać na kromce chleba (tak była podawana).
Smak:
Smak i zapach świeżych smażonych jajek z nutką wędzonki i świeżego szczypiorku.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
W Cieszyńskim na potrawę zwaną potocznie jajecznicą mówi się „wajecznica”. Potrawa ma także dwa inne znane określenia: jajeczniki – w Goleszowie, a w Istebnej – smażylnica. Jajecznica podawana była z okazji Zielonych Świątków i na niedzielne śniadania. Do dzisiaj gospodynie z okolic Ustronia, Goleszowa czy Wisły smażą jajecznicę na wolnym powietrzu dla całej rodziny i zaproszonych gości z okazji Zielonych Świątków.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:57 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:57 administrator gov.pl