W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Warzonka

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-08-21 W kategorii Napoje w województwie śląskim

Wygląd:

Płyn rzadki, w kolorze słomkowym lub jasnobrązowym.

Kształt:

W zależności od użytego naczynia – butelki.

Rozmiar:

W zależności od użytego naczynia – butelki.

Barwa:

Barwa słomkowa lub jasnobrązowa w zależności od stopnia skarmelizowania cukru i rodzaju użytego miodu. W przypadku miodu lipowego warzonka jest jaśniejsza, zaś miód spadziowy nadaje warzonce odcień zieleni.

Konsystencja:

Płyn rzadki, lepki, nieco klejący.

Smak:

Wyraźny smak i zapach charakterystyczny dla karmelu, z nutką miodu i skórki cytryny oraz użytych przypraw, goździków, cynamonu.

Dodatkowe Informacje:

Zawartość alkoholu od 35-40%.

Tradycja:

Na Śląsku Cieszyńskim bardzo popularną była i nadal jest wódka, sporządzana ze spirytusu, rzadziej z wódki czystej, zwana warzonką, gdyż zawsze podawana jest na gorąco. Warzonka towarzyszyła różnym uroczystościom rodzinnym, takim jak wesela, spotkania świąteczne, lecz pito ją także przy okazji spotkań sąsiedzkich i obrzędów ludowych.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
23.10.2018 13:39 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
23.10.2018 13:39 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}