Warzonka
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-08-21 W kategorii Napoje w województwie śląskim
Wygląd:
Płyn rzadki, w kolorze słomkowym lub jasnobrązowym.
Kształt:
W zależności od użytego naczynia – butelki.
Rozmiar:
W zależności od użytego naczynia – butelki.
Barwa:
Barwa słomkowa lub jasnobrązowa w zależności od stopnia skarmelizowania cukru i rodzaju użytego miodu. W przypadku miodu lipowego warzonka jest jaśniejsza, zaś miód spadziowy nadaje warzonce odcień zieleni.
Konsystencja:
Płyn rzadki, lepki, nieco klejący.
Smak:
Wyraźny smak i zapach charakterystyczny dla karmelu, z nutką miodu i skórki cytryny oraz użytych przypraw, goździków, cynamonu.
Dodatkowe Informacje:
Zawartość alkoholu od 35-40%.
Tradycja:
Na Śląsku Cieszyńskim bardzo popularną była i nadal jest wódka, sporządzana ze spirytusu, rzadziej z wódki czystej, zwana warzonką, gdyż zawsze podawana jest na gorąco. Warzonka towarzyszyła różnym uroczystościom rodzinnym, takim jak wesela, spotkania świąteczne, lecz pito ją także przy okazji spotkań sąsiedzkich i obrzędów ludowych.
- Ostatnia modyfikacja:
- 23.10.2018 13:39 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 23.10.2018 13:39 Sławomir Mucha