Warzonka kryształówka
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2012-11-30 W kategorii Napoje W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Ciecz koloru bursztynowego.
Kształt:
W zależności od naczynia.
Rozmiar:
W zależności od naczynia.
Barwa:
Bursztynowa – odcień zależy od długości podgrzewania cukru.
Konsystencja:
Płynna.
Smak:
Posmak i zapach karmelu z lekką nutą miodu wielokwiatowego.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Początki osadnictwa we wsi Werbkowice datuje się na rok 1394, jednak znaczący rozwój wsi rozpoczął się dopiero w XIX w. Związane to było z funkcjonowaniem gorzelni produkcyjnej w 1896 roku. Ostatecznie największy wpływ na rozwój Werbkowic i okolicznych wsi miała uruchomiona w 1963 roku najnowocześniejsza w Polsce cukrownia, która była ówcześnie największą w kraju. To zagłębie uprawy buraka cukrowego spowodowało, że cukier stał się podstawowym surowcem wykorzystywanym przez mieszkańców w każdej kuchni. Gospodynie używały go do produkcji dżemów, konfitur, kompotów oraz różnych nalewek. Pośród wszystkich produktów przygotowywanych na bazie cukru największym powodzeniem cieszyła się nalewka o nazwie warzonka kryształówka. „Nazwa warzonka istnieje już ponad pół wieku. Oznacza po prostu „warzenie” cukru w garnku na ogniu, czyli podgrzewanie, gotowanie, robienie karmelu. Jeśli chodzi o nazwę „kryształówka”, to przyjęła się w Werbkowicach, chyba przed dożynkami. Może to był rok 1980, może trochę wcześniej. Działające wtedy Koło Gospodyń Wiejskich w Werbkowicach, tak nazwało napój na cześć naszej Cukrowni Werbkowice i istniejącego Klubu Sportowego o nazwie „Kryształ” Werbkowice” (Wywiad etnograficzny przeprowadzony z mieszkańcami Werbkowic).
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:11 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:11 administrator gov.pl