Warzywa
Produkcja warzyw jest istotną gałęzią krajowego rolnictwa i przekracza 5 mln ton rocznie. Polska jest czołowym w UE producentem kapusty, marchwi czy cebuli. Rośnie również produkcja warzyw spod osłon, a jej udział w ogólnej produkcji warzyw wynosi ponad 20%.
Jesteśmy światowym liderem w produkcji i eksporcie pieczarek. W Polsce od kilku lat utrzymuje się trend wzrostowy powierzchni i zbiorów pieczarek. W 2023 r. zebrano ok. 355 tys. ton pieczarek. W strukturze zagospodarowania krajowej produkcji pieczarek dominuje eksport. W sezonie 2022/2023 wyeksportowano 239 tys. ton pieczarek świeżych oraz 80 tys. ton ich przetworów.
W 2023 r. powierzchnia prawie wszystkich gatunków warzyw gruntowych była niższa niż 2022 r. i wyniosła ok. 155 tys. ha. Mniej posadzono m.in. kapusty białej (ok. 14 tys. ha), kalafiorów (ok. 5 tys. ha), cebuli (ponad 22 tys. ha), marchwi (15,0 tys. ha). Według danych GUS zbiory warzyw gruntowych w 2023 r. wyniosły 3,8 mln ton (o 3% mniej niż w 2022 r.). Mniej zebrano kapusty białej - 632 tys. ton, kalafiorów - 128 tys. ton, cebuli - 636 tys. ton i marchwi - 578 tys. ton.