W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wątroba miętusa lub dorsza po kaszubsku

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-05-22 W kategorii Produkty rybołówstwa W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Drobne kawałki

Kształt:

Okrągławy

Rozmiar:

Porcje zależnie od potrzeb

Barwa:

Ciemny

Konsystencja:

Miękka

Smak:

Ryby

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

W kuchni kaszubskiej duże znaczenie miały ryby, które gotowano, prażono, wędzono i suszono. Najchętniej jadano jazgarze w rosole i ukleje zaprawiane w occie. Do prawdziwych przysmaków należały miętusy, a zwłaszcza ich wątroba oraz ikra rybia smażona na maśle. Kuchnia regionalna wczoraj i dziś (1978).

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:03 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:03 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}