Wątroba miętusa lub dorsza po kaszubsku
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-05-22 W kategorii Produkty rybołówstwa W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Drobne kawałki
Kształt:
Okrągławy
Rozmiar:
Porcje zależnie od potrzeb
Barwa:
Ciemny
Konsystencja:
Miękka
Smak:
Ryby
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
W kuchni kaszubskiej duże znaczenie miały ryby, które gotowano, prażono, wędzono i suszono. Najchętniej jadano jazgarze w rosole i ukleje zaprawiane w occie. Do prawdziwych przysmaków należały miętusy, a zwłaszcza ich wątroba oraz ikra rybia smażona na maśle. Kuchnia regionalna wczoraj i dziś (1978).
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:03 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:03 administrator gov.pl