Wędzone dzwonka karpia z Pustelni
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-09-09 W kategorii Produkty rybołówstwa W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Wędzone dzwonka karpia, kształt zbliżony do podkowy.
Kształt:
Kształt zewnętrzny przypomina podkowę, natomiast części karpia pochodzące z okolic ogona na przekroju przypominają elipsę. Po przecięciu „podkowy” na dwie części, widać lekko łukowato wygięty pasek.
Rozmiar:
Długość 10-15 cm, przekrój o średnicy od 3 do 10 cm, w zależności z której części tułowia ryby wycięte zostało dzwonko. Waga 1 dzwonka karpia to ok. 100 g.
Barwa:
Barwa zewnętrzna – charakterystyczna dla produktów wędzonych, brązowa o zróżnicowanych odcieniach. Barwa wewnętrzna – dominuje barwa biała oraz lekko różowa (naturalne zabarwienie mięsa karpia) oraz brąz (naturalna barwa skóry karpia).
Konsystencja:
Konsystencja dzwonka jest zwarta, skóra jędrna, łatwo oddzielająca się od mięsa.
Smak:
Smak charakterystyczny dla wędzonych ryb (karpia), zapach dymu wędzarniczego (spalanie drewna drzew liściastych, głównie olcha
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Województwo Lubelskie bogate jest w gospodarstwa rybackie produkujące karpia. Jest to, poza Śląskiem, drugie zagłębie hodowli karpia w Polsce. Stawy karpiowe tworzą od stuleci element krajobrazu tego regionu. Hodowla karpia w Polsce ma ponad 800-letnią tradycję i przez cały ten okres prowadzona jest praktycznie w niezmieniony sposób. Jest to najbardziej przyjazna środowisku produkcja w Europie. Tak jak przed wiekami, tak i dzisiaj karp rośnie przez trzy lata, aby osiągnąć wielkość handlową – ok. 1,5 kg. Stawy karpiowe w okolicach Opola Lubelskiego istnieją już od ponad 50 lat, a produkty takie jak wędzone dzwonka karpia z Pustelni wytwarzane są wyłącznie z ryb z tutejszych hodowli. Ma to uzasadnienie w niepowtarzalnym smaku karpi hodowanych w tym rejonie.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:55 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:55 administrator gov.pl