Wino ze śliwek
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-10-31 w kategorii Napoje w woj. zachodniopomorskim.
Wygląd:
Płyn przeźroczysty
Barwa:
Brązowa
Konsystencja:
Wino słodkie
Smak:
Wino o zapachu śliwek
Dodatkowe Informacje:
Zawartość alkoholu 15%
Tradycja:
Chociaż wyrób wina był znany ludzkości od dawna, jak podaje Jan Cieślak w swojej książce Domowy wyrób win owocowych – miodów pitnych – wódek – likierów – cocktaili, wydanej w 1967 roku (strona 50), dopiero w XVIII i XIX wieku zdołano wyświetlić istotę procesu jego powstawania, zwanego „fermentacją alkoholową”; jest on podstawą wyrobu napojów alkoholowych, a więc wina, piwa i spirytusu. Autor wyliczając na stronie 38 wspomnianej książki owoce nadające się do wyrobu wina, wymienia również śliwki. Jednak zaznacza, że: Wyrób wina śliwkowego jest uciążliwy, gdyż moszcz ze śliwek wyciska się bardzo źle (…). Na stronie 161 podkreśla natomiast, że: Najlepiej udają się ze śliwek ciężkie i mocne wina deserowe. Tradycja wyrobu wina ze śliwek w niektórych domach obecnego województwa zachodniopomorskiego związana jest z zapiskami ręcznymi pochodzącymi z 1946 roku. Podstawowy przepis na wino zapisany został przez w dniu 29 listopada 1946 roku na odwrocie rodzinnego zdjęcia. Napis wykonany jest pismem odręcznym, w języku ukraińskim. W luźnym tłumaczeniu na język polski napis brzmi: Dla pamięci mojego brata Trefona wino naszego taty, to: śliwki, cukier, woda. Dziewcząt tu jest tak dużo, że można wybierać. Odręczny zapis powyższego przepisu na wino ze śliwek uzmysławia uważnemu czytelnikowi, jak ważne i silne są tradycje rodzinne – również te kulinarne. Jednak, żeby tradycje te przetrwały w polskich rodzinach, muszą być zapisywane i pieczołowicie pielęgnowane, o czym świadczy początek zdania Dla pamięci….
- Ostatnia modyfikacja:
- 14.04.2020 15:13 Iwona Chromiak
- Pierwsza publikacja:
- 16.07.2018 14:41 Sławomir Mucha