W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wołowina w karmelizowanej cebuli

18.07.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2018-05-30 w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. lubuskim.

wołowina w karmelizowanej cebuli

Wygląd:

Plastry smażonej wołowiny pokryte skarmelizowaną cebulą.

Kształt:

Kawałki wołowiny w kształcie owalnym i podłużnym.

Rozmiar:

W zależności od wielkości porcji.

Barwa:

Brązowa.

Konsystencja:

Lekko twarda, włóknista.

Smak:

Smak i zapach charakterystyczny dla mięsa wołowego, lekko słodkawy z nutą smaku winnego.

Tradycja:

Tradycja wołowiny w karmelizowanej cebuli wywodzi się z roku 1939 z południowej Francji. Do Kamienia Małego w województwie lubuskim przywędrowała w 1959 roku wraz z przesiedleńcami z Francji, którzy przenieśli na ziemie polskie swoje zwyczaje, w tym również tradycje kulinarne. Przywieziona z Francji wołowina w karmelizowanej cebuli stała się bardzo popularna na nowym terenie i została szybko przyjęta przez mieszkańców wsi. Przygotowywaniem tej potrawy zajmują się miejscowe gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kamieniu Małym uważając ją za swoje sztandarowe danie. Sposób przygotowania takiej wołowiny jest bardzo prosty. Mięso wołowe należy dokładnie umyć w zimnej wodzie i osuszyć. Następnie należy rozbić porcje wołowiny, pokroić w plastry, posmarować olejem, obtoczyć rozmarynem i mąką. Wołowinę należy smażyć na bardzo gorącym oleju. Cebulę skarmelizować na patelni lub w rondlu z grubym dnem, ciągle mieszając, aż cebula się zeszkli, później dodając do niej ocet balsamiczny. Po skarmelizowaniu cebulę kładziemy na wcześniej przygotowanej wołowinie. Tak przyrządzona wołowina została przyjęta jako potrawa Kamienia Małego, zwana przez mieszkańców jako „nasza potrawa”. Stała się również elementem promocji regionu podczas lokalnych i regionalnych imprez kulturowych, takich jak dożynki, festyny, konkursy, wesela. Wołowina wykorzystywana do przygotowania tej potrawy pochodzi z bydła wypasanego na Łąkach Parku Narodowego „Ujście Warty”.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
26.09.2018 10:14 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
26.09.2018 10:14 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}