Zalewajka
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2012-02-06 w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. podkarpackim.
Wygląd:
Zupa z widocznymi kawałkami ziemniaków i wędlin.
Kształt:
W zależności od naczynia.
Rozmiar:
W zależności od naczynia.
Barwa:
Kremowa.
Konsystencja:
Płynna i zawiesista.
Smak:
Kwaśny i winny.
Tradycja:
Zalewajka to znana w polskiej kuchni ludowej zupa wywodząca się z okolic Krzeszowa. W XIX wieku obok żurów, barszczy i polewek stanowiła główną potrawę spożywaną na śniadanie, obiad, a także kolację. Powodem tak częstego spożycia zalewajki była prostota wykonania potrawy, a także fakt, iż była przygotowywana z najbardziej powszechnych składników tj. ziemniaków i zakwasu. Zalewajka swój specyficzny smak zawdzięcza pokrojonym w kostkę ziemniakom, które gotowane były razem ze specjalnie przygotowanym zakwasem. Rozczyn wykonany był z mąki żytniej i skórki chleba. „Podbije się śmietaną czy mlekiem z mąką. I to jest super jedzenie” (Wywiad etnograficzny przeprowadzony z mieszkańcami wsi Koziarnia).
- Ostatnia modyfikacja:
- 21.09.2018 10:30 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 21.09.2018 10:30 Sławomir Mucha