W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zalewajka

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2012-02-06 w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. podkarpackim.

Wygląd:

Zupa z widocznymi kawałkami ziemniaków i wędlin.

Kształt:

W zależności od naczynia.

Rozmiar:

W zależności od naczynia.

Barwa:

Kremowa.

Konsystencja:

Płynna i zawiesista.

Smak:

Kwaśny i winny.

Tradycja:

Zalewajka to znana w polskiej kuchni ludowej zupa wywodząca się z okolic Krzeszowa. W XIX wieku obok żurów, barszczy i polewek stanowiła główną potrawę spożywaną na śniadanie, obiad, a także kolację. Powodem tak częstego spożycia zalewajki była prostota wykonania potrawy, a także fakt, iż była przygotowywana z najbardziej powszechnych składników tj. ziemniaków i zakwasu. Zalewajka swój specyficzny smak zawdzięcza pokrojonym w kostkę ziemniakom, które gotowane były razem ze specjalnie przygotowanym zakwasem. Rozczyn wykonany był z mąki żytniej i skórki chleba. „Podbije się śmietaną czy mlekiem z mąką. I to jest super jedzenie” (Wywiad etnograficzny przeprowadzony z mieszkańcami wsi Koziarnia).

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
21.09.2018 10:30 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
21.09.2018 10:30 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}