Żareckie obwarzanki odpustowe
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-04-29 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie śląskim
Wygląd:
Obwarzanki nawleczone na sznureczki tworzą formę korali, czasami pojedyncze obwarzanki – kuliste lub owalne, w kształcie walca – poprzedzielane są kolorowymi bibułkami.
Kształt:
Kształt pojedynczego obwarzanka – kulisty w formie pierścienia lub owalny, forma grubszego paluszka, walcowaty.
Rozmiar:
Średnica pierścienia od 7-12 cm,
Barwa:
Barwa słomkowa, miejscami z silniejszym, złocistym rumieńcem;
Konsystencja:
Lekkie, z zewnątrz twarde, kruche, łamliwe, przypominające chrupki.
Smak:
Lekko słodki.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Obwarzanki piankowe, „nanizane” na sznurek, od lat towarzyszą odpustom i pielgrzymkom. Nawleczone na sznureczki tworzą formę korali, przedzielonych kolorowymi bibułkami.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:22 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:22 administrator gov.pl