W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Złotopotocki karp smażony

03.06.2018

w dniu 2006-08-21 kategoria Produkty rybołówstwa w województwie śląskim

Wygląd:

Usmażone dzwonko karpia ma skórkę w kolorze złotobrązowym i mięso w kolorze zmąconej bieli o odcieniu żółtoróżowym.

Kształt:

Pasek szerokości 3-5 cm. W przekroju – niezamknięty owal.

Rozmiar:

Szerokość dzwonka wynosi 3-5 cm, waga 15-18 dag.

Barwa:

Kolor z zewnątrz złotobrązowy, mięso ma barwę zmąconej bieli o odcieniu żółtoróżowym.

Konsystencja:

Skórka dzwonka karpia po usmażeniu jest chrupiąca, mięso – miękkie i soczyste.

Smak:

Mięso karpia jest soczyste o bardzo charakterystycznym delikatnym smaku i dyskretnym aromacie ryby.

Dodatkowe Informacje:

W wielu rodzinach karpia – jedną z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych – kupuje się tylko jako produkt do przygotowywania głównego dania na kolację wigilijną. Jednak karpie można łowić cały rok (z krótką przerwą od maja do połowy czerwca – mięso ryb w tym okresie jest niesmaczne, poza tym jest to okres ochronny).

Tradycja:

Polskie tradycje hodowli i przyrządzania karpia sięgają wieku XIII. W Polsce wyhodowano jedną z najszlachetniejszych odmian tego gatunku – karpia królewskiego. Piszą o tym M. Lemnis i H. Vitry w Iskier przewodniku sztuki kulinarnej wydanym w 1976 roku.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:00 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:00 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}