Złotopotocki karp smażony
03.06.2018
w dniu 2006-08-21 kategoria Produkty rybołówstwa w województwie śląskim
Wygląd:
Usmażone dzwonko karpia ma skórkę w kolorze złotobrązowym i mięso w kolorze zmąconej bieli o odcieniu żółtoróżowym.
Kształt:
Pasek szerokości 3-5 cm. W przekroju – niezamknięty owal.
Rozmiar:
Szerokość dzwonka wynosi 3-5 cm, waga 15-18 dag.
Barwa:
Kolor z zewnątrz złotobrązowy, mięso ma barwę zmąconej bieli o odcieniu żółtoróżowym.
Konsystencja:
Skórka dzwonka karpia po usmażeniu jest chrupiąca, mięso – miękkie i soczyste.
Smak:
Mięso karpia jest soczyste o bardzo charakterystycznym delikatnym smaku i dyskretnym aromacie ryby.
Dodatkowe Informacje:
W wielu rodzinach karpia – jedną z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych – kupuje się tylko jako produkt do przygotowywania głównego dania na kolację wigilijną. Jednak karpie można łowić cały rok (z krótką przerwą od maja do połowy czerwca – mięso ryb w tym okresie jest niesmaczne, poza tym jest to okres ochronny).
Tradycja:
Polskie tradycje hodowli i przyrządzania karpia sięgają wieku XIII. W Polsce wyhodowano jedną z najszlachetniejszych odmian tego gatunku – karpia królewskiego. Piszą o tym M. Lemnis i H. Vitry w Iskier przewodniku sztuki kulinarnej wydanym w 1976 roku.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:00 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:00 administrator gov.pl