Zmiany w sektorze rolno-spożywczym
Ostatnie dwie dekady to okres głębokich przeobrażeń, jakie nastąpiły w naszym rolnictwie i sektorze rolno-spożywczym. Wejście Polski do UE miało kluczowe znaczenie dla jego rozwoju. Oznaczało ono bowiem objęcie branży rolno-spożywczej Wspólną Polityką Rolną (WPR) oraz dostępem polskich towarów z tej branży do jednolitego rynku Unii Europejskiej.
W latach 2004-2023 wartość polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych wzrosła blisko 10-krotnie, z 5,2 do 51,8 mld euro. Wartość dodatniego salda obrotów handlowych tymi produktami zwiększyła się w tym okresie ponad 22-krotnie, osiągając w 2023 r. poziom 18,6 mld euro. Sprzedaż na rynku unijnym stała się głównym źródłem rosnącej nadwyżki w handlu rolno-spożywczym Polski. Udział eksportu w produkcji sprzedanej przemysłu spożywczego w latach 2004-2023 zwiększył się z ok. 18% do 46,4%.
W okresie 20-lecia członkostwa Polski w UE potencjał wytwórczy przemysłu spożywczego został istotnie rozbudowany, zmodernizowany i unowocześniony. W efekcie nastąpiło dostosowanie przedsiębiorstw do unijnych standardów sanitarnych, weterynaryjnych oraz dobrostanu zwierząt i ochrony środowiska. Dzięki temu polski przemysł spożywczy pod względem nowoczesności zaliczany jest obecnie do czołówki europejskiej, a polscy producenci mogą na równych warunkach konkurować z producentami żywności z innych państw członkowskich UE i państw trzecich.
Akcesja Polski do UE zapewniła polskim producentom żywności swobodny dostęp do jednolitego rynku, liczącego ponad 500 mln konsumentów, zwiększyła również możliwość ekspansji na inne rynki, w tym – dzięki zawieranym przez UE umowom o wolnym handlu, na rynki krajów trzecich. Skutkowało to znaczącym rozwojem produkcji przemysłu spożywczego.
Tabela 1. Poziom i struktura wartości produkcji sprzedanej przemysłu spożywczego oraz udział eksportu w produkcji
Wyszczególnienie |
2019 |
2020 |
2021 |
2022 |
2023a |
Wartość w cenach bieżących (w mld PLN) |
|
|
|
|
|
|
273,4 |
273,4 |
307,4 |
447,5 |
428,0
|
|
118,8 |
130,0
|
146,9 |
189,2 |
198,5 |
|
154,6 |
143,4 |
160,5 |
258,3 |
229,5 |
Udział (w proc.): |
|
|
|
|
|
• eksportu w produkcji sprzedanej |
43,5 |
47,5 |
47,8 |
42,3 |
46,4 |
• przyrostu eksportu w przyroście produkcji sprzedanej |
38,9 |
× |
49,7 |
30,2 |
50,5 |
a dane szacunkowe
Źródło: obliczenia Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB (IERiGŻ-PIB) na podstawie niepublikowanych danych MF oraz GUS. (2020–2023). Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej. https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/roczniki-statystyczne/roczniki-statystyczne/rocznik-statystyczny-rzeczypospolitej-polskiej-2023,2,23.html, GUS. (2024). Biuletyn Statystyczny. Nr 1–9. https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/inne-opracowania/informacje-o-sytuacji-spoleczno-gospodarczej/biuletyn-statystyczny-nr-92024,4,154.htmll oraz Rocznik Statystyczny Rzeczpospolitej Polskiej 2020–2023.
Przedsiębiorstwa przemysłu rolno-spożywczego stoją przed koniecznością wypracowania nowych przewag, pozwalających skutecznie konkurować i rozwijać się w szybko zmieniającym się oraz coraz mniej stabilnym otoczeniu rynkowym i prawnym. Budowa przewag rynkowych z myślą o poprawie długoterminowej konkurencyjności wymaga głębokich przekształceń w kierunku zrównoważonych systemów produkcji.
Szybki rozwój produkcji przemysłu spożywczego w Polsce w okresie członkostwa w UE wynikał z:
- dynamicznie zwiększającego się eksportu polskiej żywności, głównie do krajów Unii Europejskiej, a także do krajów trzecich,
- wzrostu poziomu inwestycji, w tym inwestycji generowanych przez wsparcie ze środków publicznych, w tym ze środków Unii Europejskiej.
W wyniku zaistniałych zmian Polska umocniła się na pozycji jednego z największych producentów żywności wśród krajów Unii Europejskiej (za Niemcami, Francją, Włochami i Hiszpanią) oraz jednego z największych eksporterów żywności w ramach UE i poza UE.