Znamy laureatów XIII edycji konkursu dla szkół gastronomicznych
25.11.2024
Komisja konkursowa wyłoniła zwycięzców tegorocznej edycji Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. W uroczystym finale konkursu uczestniczył sekretarz stanu Stefan Krajewski.
W tym roku konkurs cieszył się bardzo dużym zainteresowaniem – wzięło w nim udział 38 ponadpodstawowych szkół o profilu gastronomicznym. Spośród 45 zgłoszeń konkursowych Komisja wyłoniła autorów 10 najlepszych przepisów kulinarnych, którzy otrzymali zaproszenie na galę finałową konkursu.
– Dziękuję uczniom za przygotowanie prac konkursowych oraz ich nauczycielom za zaangażowanie i pomoc młodym kucharzom w zdobywaniu wiedzy i umiejętności. Dzięki Państwu młodzież rozwija swoje talenty i realizuje marzenia – powiedział wiceminister Krajewski. Wiceminister resortu rolnictwa podkreślił, że dzięki udziałowi w konkursie młodzi kucharze poznają polskie dziedzictwo kulinarne.
Organizatorzy
Konkurs organizują Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Wiceminister Stefan Krajewski podziękował partnerom konkursu za wieloletnią współpracę i wspieranie przedsięwzięcia wiedzą.
Zadanie konkursowe
Zadaniem konkursowym było stworzenie autorskiego przepisu kulinarnego uwzględniającego co najmniej jeden polski produkt regionalny lub tradycyjny zarejestrowany, lub aplikujący o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS).
Laureaci i nagrody
W konkursie laureatami zostali:
- I miejsce – Zespół Szkół nr 7 w Tychach, Amelia Słanek i Emilia Węgrzynowicz, danie: Kotleciki z jagnięciny podhalańskiej z kością / sos na bazie wiśni nadwiślanki z miętą i miodem wrzosowym z Borów Dolnośląskich / arancini z krupnioka śląskiego z oscypkiem – nagroda 3200 zł
- II miejsce – Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, Maria Solińska i Hubert Hyzopski, danie: Policzki wołowe z modrą kapustą, pierogami z fasoli i twarogu wędzonego, musem z jabłka grójeckiego i karmelizowaną śliwką – nagroda 2600 zł
- III miejsce – Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie Małgorzata Kubsik i Alicja Robak, danie: Rolada z ciasta piwnego z farszem z borowika i wielkopolskiego sera smażonego – nagroda 2200 zł
Pozostali laureaci otrzymali upominki o wartości 250 zł.
Dodatkową nagrodą dla zwycięzców w tym roku jest przygotowanie zwycięskiego dania na żywo w programie telewizyjnym Pytanie na Śniadanie 30 listopada.
Rola oznaczeń dla producentów i konsumentów
Rejestracja nazwy produktu jako Chronionej Nazwy Pochodzenia (ChNP), Chronionego Oznaczenia Geograficznego (ChOG) lub Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności (GTS) gwarantuje, że nikt na terenie całej Unii Europejskiej nie może bezprawnie używać w obrocie zarejestrowanej nazwy.
Przyznanie oznaczenia chroni zatem producentów przed nieuprawnionym wykorzystywaniem nazwy produktu i pozwala na podkreślenie unikalności produktu.
Dla konsumentów natomiast oznaczenia są ważne, ponieważ:
- Stanowią doskonałą informację marketingową na temat produktów o wysokiej wartości dodanej.
- Dostarczają rzetelnej wiedzy o pochodzeniu produktów i ich cechach oraz tradycyjnych metodach produkcji.
- Dają gwarancję oryginalności produktów.
- Dają możliwość rozpoznania i nabycia przez zainteresowanych konsumentów produktów ze swojego lub innych regionów.