Zupa chłopska fajsławicka
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2013-01-11 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Zupa z widocznymi kawałkami ziemniaków, rwanych klusek i kawałków przesmażonej słoniny i podgardla.
Kształt:
W zależności od naczynia.
Rozmiar:
W zależności od naczynia.
Barwa:
Jasnoszara nieprzezroczysta ciecz z widocznymi kremowymi ziemniakami i kluskami oraz brązowymi skwarkami.
Konsystencja:
Płynna, lekko zawiesista ciecz z kawałkami ziemniaków, klusek i skwarków.
Smak:
Smak i zapach ugotowanych ziemniaków z dodatkiem przesmażonej słoniny i podgardla oraz dodatkiem majeranku i ziół.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Zupa chłopska przygotowywana jest na terenie gminy Fajsławice od XIX wieku. Jej receptura powstała na bazie istniejącej już na terenie Lubelszczyzny zupy zwanej zacierką. Poprzez urozmaicenie przez gospodynie zacierki przyprawami i ziołami charakterystycznymi dla terenu gminy Fajsławice zyskała ona nowy smak oraz aromat. Sposób przygotowania zupy chłopskiej jest prosty i szybki. „Kartofle się wrzuca na wodę, jak już są miękkie to się rwie zacierkę. Gniecie się ciasto z mąki i wody na miękko. Potem wałuję i kroję na 4 placki, biorę po kawałki rwę i rzucam na wodę. Słoninę się rozpuszcza i wlewa do talerza. A produkty były swoje z gospodarstwa” (Wywiad etnograficzny przeprowadzony z mieszkańcami Fajsławic). Do zupy dodawane są przyprawy takie jak majeranek oraz kminek, uprawiane w przydomowych ogrodach.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:10 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:10 administrator gov.pl