Zupa kresowianka
19.12.2024
W dniu 12 grudnia 2024 r. na Listę Produktów Tradycyjnych została wpisana w kategorii: Gotowe dania i potrawy: „zupa kresowianka”.
Wygląd (zewnętrzny i na przekroju)
Ciecz zawiesista z widocznymi kawałkami ziemniaków, makaronu, mięsa oraz z przysmażoną cebulką ze skwarkami i pietruszką
Kształt (zewnętrzny i na przekroju)
W zależności od naczynia, w którym się znajduje
Wielkość
W zależności od naczynia, w którym się znajduje
Barwa (zewnętrzna i na przekroju)
Żółtawa, przezroczysta
Konsystencja, „wrażenie w dotyku”
Konsystencja płynna, oleista, lekko gęsta
Smak i zapach
Wyrazisty smak warzyw i mięsa drobiowego. Wyczuwalny zapach warzyw i świeżo posiekanej natki pietruszki
Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego
Receptura na zupę kresowiankę sięga czasów przedwojennych. Do Trzebieszewa receptura dotarła wraz z pierwszymi mieszkańcami z Brzozdowiec, którzy osiedlili się tu w 1945 roku. Przepis na to danie przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Obecnie już czwarte pokolenie mieszkańców Trzebieszewa przygotowuje ją w swoich domach według oryginalnej receptury.
Danie jest tanie w przygotowaniu, ale jednocześnie sycące. Jest to zupa, która gości na stołach w wielu domach mieszkańców Trzebieszewa, a jej przygotowanie jest bardzo proste. Produkty do jej przygotowania to: udka z kurczaka, marchewka, seler, por, pietruszka, pęczek zielonej pietruszki, ziemniaki, cebula, mąka pszenna, jajka, woda, sól, pieprz i smalec. Mięso należy włożyć do garnka i zalać wodą, a następnie gotować. Ciasto na makaron przygotować z mąki pszennej, jajek i wody. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść. Zagniecione ciasto rozwałkować na cienkie płaty i odłożyć do przeschnięcia. Warzywa umyć i obrać, a następnie pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać. Gdy mięso w garnku będzie już miękkie, dodać pokrojone warzywa. Ziemniaki należy dodać na końcu, gdy marchew będzie już miękka. Całość gotować. Pokroić makaron z wcześniej przygotowanego ciasta. Przygotować zasmażkę z cebuli. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na roztopionym smalcu. Pokrojony makaron wrzucić do zupy, gdy wszystkie warzywa będą miękkie. Całość doprawić podsmażoną na smalcu cebulą oraz solą i pieprzem (do smaku). Na koniec, zupę posypać natką pietruszki.
Od wielu lat zupę tę, według niezmienionego przepisu, mieszkańcy Trzebieszewa przygotowują na co dzień i od święta: na własne, rodzinne spotkania, ale także na różne imprezy integrujące lokalną społeczność, których organizatorem są w głównej mierze członkowie Koła Gospodyń Wiejskich w Trzebieszewie. Poprzez uczestnictwo KGW w różnych lokalnych wydarzeniach, podczas których prezentowana jest zupa kresowianka, mieszkańcy Pomorza Zachodniego mogą zapoznać się z jej smakiem, a mieszkańcy Trzebieszewa mogą w ten sposób uchronić od zapomnienia tę cenną kulinarną perełkę.