Zupa zagraj (dziadowska zupa)
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-02-13 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Zupa ziemniaczana z dodatkiem zacierki z mąki i kawałków przesmażonego boczku z widocznymi oczkami tłuszczu.
Kształt:
W zależności od naczynia.
Rozmiar:
Zależnie od potrzeb.
Barwa:
Barwa zupy jasnożółta, z brązowymi kawałkami boczku i szarymi zacierkami.
Konsystencja:
Płynna, gęsta ciecz z kawałkami ziemniaków, zacierek i boczku.
Smak:
Smak i zapach ziemniaków ze smażonym boczkiem.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Głównym pożywieniem Borowiaków na przełomie XIX i XX wieku były potrawy przyrządzane z ziemniaków. Ksiądz Bernard Sychta w „Kulturze materialnej Borów Tucholskich” z 1947 roku pisał: „Borowiak odżywiał się kiedyś bardzo skromnie. Dziś głównym jego pożywieniem są bałabauny, czyli ziemniaki”. Najprostszym sposobem przyrządzania ziemniaków było ich gotowanie w wodzie. Przyrządzano z nich różne zupy, które miały charakter pożywnych, sycących dań. Latem zupy noszono na pole dla ciężko pracujących rolników przy żniwach lub wykopkach, a także pracującym w lesie przy wyrębie drzew. Bardzo popularną w tamtym okresie była zupa zwana zagraj, czyli okraszony wywar z ziemniaków z zacierkami. „Z ziemniaków przyrządzają Borowiacy (…) potrawę, zwaną „zagraj”, powszechną także na Kociewiu pod nazwą „poreraj”. Do rozgotowanych ziemniaków, których się nie zlewa zakrusza się zacierkę „zaskwarzając” ją tłuszczem z wytopionego masła lub słoniny…” (Ksiądz Bernard Sychta, „Kultura materialna Borów Tucholskich”, 1947 rok). Była to prosta, ale bardzo energetyczna potrawa, przygotowywana z produktów dostępnych w każdym gospodarstwie. Oszczędność i wykorzystanie każdego produktu to cechy kuchni borowiackiej XIX i XX wieku. Aby wzbogacić jej smak gospodynie doprawiały zupę zagraj dodatkiem soli, liścia laurowego i ziela angielskiego.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl