Zupa zoproska
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2012-03-06 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. małopolskim
Wygląd:
Gęsta, zawiesista z widocznymi składnikami zupy.
Kształt:
Przyjmuje kształt naczynia.
Rozmiar:
W zależności od pojemności naczynia.
Barwa:
Ciemnozielono-brązowa.
Konsystencja:
Płynna, lekko zawiesista.
Smak:
Wyraźny aromat grzybowy, posmak mięty i kminku.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Zupa zoproska to niezwykła potrawa wywodząca się z terenu Podhala, o ponad 100-letniej tradycji. Dawniej zupę przygotowywała każda gospodyni, obecnie receptura i zwyczaj gotowania zoproski zachował się tylko w nielicznych domach. Nazwa „zoproska” pochodzi prawdopodobnie od „zaprażki”, którą jest zaprawiana zupa. Główne składniki zupy to: woda, suszone grzyby: prawdziwki lub „piesrtoki”, gałązki mięty suszonej lub świeżej, ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe, marchewka, pietruszka, cebula, gałązka suszonego kopru, kminek, masło swojskie i odrobina mąki pszennej. „Trzeba pamiętać o proporcjach składników oraz ich świeżości” (Wywiad etnograficzny przeprowadzony z mieszkańcami Podhala). Zupa oparta jest na produktach dostępnych oraz przygotowywanych w każdym gospodarstwie i z tego powodu zwana była „biedną zupą”. Przyrządzana była w okresie Wielkiego Postu i w Wigilię. Obecnie zupę podaje się z hałuskami (kluski z ciasta przyrządzone na bazie mąki, jajek i masła) bądź z ziemniakami.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:04 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:04 administrator gov.pl