Żur z tłuczonymi kartoflami (ziemniakami)
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-09-28 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim
Wygląd:
Szarobeżowy, gęstawy płyn z widocznymi charakterystycznymi brązowymi otrębami. Widoczne też drobno pokrojone w kostkę kiełbasa i boczek. Płyn otacza wianuszek ugniecionych (tłuczonych) ziemniaków okraszonych smażoną cebulką.
Kształt:
W zależności od użytego naczynia.
Rozmiar:
W zależności od użytego naczynia.
Barwa:
Barwa szarobeżowa z widocznymi charakterystycznymi brązowymi otrębami.
Konsystencja:
Płyn gęstości śmietany, wyraźnie wyczuwalne drobne otręby żytnie. Dodatek stanowią ugniecione (tłuczone) ziemniaki o gładkiej konsystencji oraz drobno pokrojona w kostkę wędlina.
Smak:
W smaku płyn lekko kwaśny z wyczuwalnym wyraźnym czosnkowym aromatem i wędzonym posmakiem.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Dawniej na Śląsku nie żyło się bogato. Zdarzały się lata klęsk głodowych. Ludzie żyli oszczędnie i bez większej wystawności. Na Śląsku mówiło się, że swoje musi styknąć (wystarczyć). Na wyżywienie rodziny musiało wystarczyć to, co wyhodowano w chlewiku i to, co urosło na polu. Z tych produktów przygotowywane były potrawy z reguły bardzo proste. Ślązacy rzadko jadali dwa dania obiadowe.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:57 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:57 administrator gov.pl