W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Żurek po krakowsku

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-02-28 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. małopolskim

Wygląd:

Gęsty płyn o barwie kremowej, kremowoszarej, z osadem mącznym na dnie i z widocznymi otrębami.

Kształt:

Jako ciecz przyjmuje kształt naczynia, w którym się znajduje.

Rozmiar:

W zależności od użytego naczynia

Barwa:

Barwa zewnętrzna i na przekroju jest kremowa, kremowoszara, z widocznymi otrębami.

Konsystencja:

Półpłynna, zawiesista, lekko kleista

Smak:

Smak kwaśny, lekko czosnkowy.

Dodatkowe Informacje:

Naturalny gotowy zakwas, na bazie którego sporządza się zupy – żurek pod różnymi postaciami. Można gotować go na wędzonce lub kiełbasie i podawać z ziemniakami lub jajkiem. Jako danie postne gotuje się go na wodzie z grzybami. Można również przyrządzić z niego doskonałą zalewajkę

Tradycja:

Tradycja kiszenia żuru i sporządzania z niego smacznych zup sięga w Małopolsce XIII wieku. W ubogich rodzinach jadano go dwa, a nawet trzy razy dziennie. Spożywanie żuru kojarzy się nie tylko z zamożnością mieszkańców, z porą dnia, tygodnia, roku, ale i okresów postu przestrzeganego w religii chrześcijańskiej.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:04 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:04 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}