Żurek po krakowsku
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-02-28 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. małopolskim
Wygląd:
Gęsty płyn o barwie kremowej, kremowoszarej, z osadem mącznym na dnie i z widocznymi otrębami.
Kształt:
Jako ciecz przyjmuje kształt naczynia, w którym się znajduje.
Rozmiar:
W zależności od użytego naczynia
Barwa:
Barwa zewnętrzna i na przekroju jest kremowa, kremowoszara, z widocznymi otrębami.
Konsystencja:
Półpłynna, zawiesista, lekko kleista
Smak:
Smak kwaśny, lekko czosnkowy.
Dodatkowe Informacje:
Naturalny gotowy zakwas, na bazie którego sporządza się zupy – żurek pod różnymi postaciami. Można gotować go na wędzonce lub kiełbasie i podawać z ziemniakami lub jajkiem. Jako danie postne gotuje się go na wodzie z grzybami. Można również przyrządzić z niego doskonałą zalewajkę
Tradycja:
Tradycja kiszenia żuru i sporządzania z niego smacznych zup sięga w Małopolsce XIII wieku. W ubogich rodzinach jadano go dwa, a nawet trzy razy dziennie. Spożywanie żuru kojarzy się nie tylko z zamożnością mieszkańców, z porą dnia, tygodnia, roku, ale i okresów postu przestrzeganego w religii chrześcijańskiej.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:04 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:04 administrator gov.pl