Żurek siewierski
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-11-20 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim
Wygląd:
Popielaty, zawiesisty płyn z widocznymi brązowymi otrębami i brązowym pieprzem
Kształt:
W zależności od użytego naczynia
Rozmiar:
W zależności od użytego naczynia
Barwa:
Barwa popielata z charakterystycznymi brązowymi otrębami
Konsystencja:
Zawiesista
Smak:
Delikatny, łagodny słodko-kwaśny smak z wyczuwalnym aromatem czosnku;
Dodatkowe Informacje:
Gotowany na gęsinie, która nadaje mu oryginalny smak i zapach
Tradycja:
Współcześnie na Śląsku żur jest chyba tak samo chętnie jadany jak dawniej. Kiedyś zaczyn trzeba było sobie kisić samemu, a dzisiaj można go już kupić w sklepach. Również gospodynie domowe lubią tę potrawę, gdyż jest prosta, szybka do zrobienia i tania, a dodatkowo chętnie zjadana przez dzieci. Niejednemu Ślązakowi żur nieodłącznie kojarzy się z dzieciństwem – oto fragment książki Marka Szołtyska Kuchnia śląska (2003 r.).
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:57 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:57 administrator gov.pl