Zylc – galareta z nóżek
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-01-25 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Powierzchnia galaretowata, zwarta masa, na przekroju widoczne mięsne rozdrobnione kawałki
Kształt:
Zależnie od naczynia
Rozmiar:
Zależnie od potrzeb
Barwa:
Szarawa
Konsystencja:
Delikatna, pasztetowa, w dotyku śliska
Smak:
Łagodny kwaśny, zapach gotowanego mięsa, aromat przypraw
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
W przeszłości w kuchni kaszubskiej istniał podział na kuchnię rybacko-chłopską i mieszczańsko-dworską. Tę pierwszą cechuje skromność, prostota, pewne ubóstwo, ale takie, które potrafiło jednocześnie wydobyć naturalność, wynikającą z dostępnych produktów i inwencji gospodyni.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl