W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Schemat procedur kontroli przeprowadzanych przez IJHARS

Schemat przedstawiający procedury kontroli w wojewódzkim inspektoracie jakości handlowej artykułów rolno spożywczych w Katowicach.

  1. Pracownik IJHARS 
  • Okazanie legitymacji służbowej oraz upoważnienia do przeprowadzenia kontroli
  • Pouczenie kontrolowanego o jego prawach i obowiązkach
  1. Pracownik IJHARS
  • Przeprowadzenie kontroli (*)

  1. sprawdzenie dokumentów, atestów, wyników itp.
  2. sprawdzenie opakowania, oznakowania, prezentacji
  3. oględziny artykułu rolno-spożywczego
  4. pobranie próbek i wykonanie badań laboratoryjnych
  5. ustalenie klasy jakości
  6. sprawdzenie sposobu produkcji
  • Dokumentowanie ustaleń kontroli

  1. Protokół przyjęcia oświadczenia
  2. Protokół zabezpieczenia dowodów
  3. Protokół kontroli
  4. Protokół oględzin
  5. Protokół pobrania próbek
  1. Pracownik IJHARS
  • Przekazanie kontrolowanemu protokołu kontroli w celu zapoznania się z treścią i podpisania

  1. Czy stwierdzono nieprawidłowości?
    1. NIE: Koniec działań
    2. TAK:
  • ORGAN INSPEKCJI JHARS Wydanie zaleceń pokontrolnych

  • ORGAN INSPEKCJI JHARS Wydanie decyzji (**)

  • WOJEWÓDZKI INSPEKTOR JHARS Zastosowanie mandatu

Objaśnienia:
* kontrola może być przerwana na czas niezbędny do przeprowadzenia badań laboratoryjnych
** decyzje na podstawie art. 29 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych mogą być wydane w toku kontroli
W zależności od specyfiki kontroli nie wszystkie elementy przedstawione w w/w schemacie mogą być wykorzystane.
 

{"register":{"columns":[]}}