W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Informacje dla przedsiębiorców

Zgodnie z ustawą z dnia 21 grudnia 2000 roku o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2023 r., poz. 1980) podjęcie działalności gospodarczej w zakresie produkcji, składowania, konfekcjonowania i obrotu artykułami rolno-spożywczymi podlega zgłoszeniu wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych właściwemu ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę zgłaszającego. Obowiązek ten nie dotyczy:

  • rolników, w rozumieniu przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników, w zakresie prowadzonej działalności rolni-czej, z wyłączeniem działalności polegającej na znakowaniu i pakowaniu jaj;
  • producentów wina, o których mowa w art. 21 ust. 1 ustawy z dnia 2 grudnia 2021 r. o wyrobach winiarskich (Dz. U. z 2023 r. poz. 550), którzy wyrabiają wino lub moszcz z winogron pozyskanych wyłącznie z upraw winorośli wpisa-nych do ewidencji winnic położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
  • podjęcia działalności gospodarczej w zakresie obrotu detalicznego artykułami rolno-spożywczymi.

Zgłoszenia dokonuje się nie później niż w dniu rozpoczęcia działalności gospodarczej.

Wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych należy zgłosić również:

  • zmianę danych, w terminie 7 dni od dnia jej dokonania,
  • zaprzestanie prowadzenia działalności gospodarczej, w terminie 7 dni od dnia jej zaprzestania.

Nie zgłoszenie wojewódzkiemu inspektorowi podjęcia albo prowadzenia lub zaprzestania prowadzenia działalności w zakresie produkcji, składowania, konfekcjonowania lub obrotu artykułami rolno-spożywczymi podlega karze grzywny.

Formularz zgłoszenia

Informacja dla handlowców prowadzących działalność gospodarczą w zakresie obrotu świeżymi owocami i warzywami.
Uprzejmie informujemy, że zgodnie z art. 17 ust.1 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynków owoców i warzyw oraz rynku chmielu (Dz. U. z 2023 r., poz. 1318), handlowcy prowadzący działalność gospodarczą w zakresie obrotu świeżymi warzywami i owocami zobowiązani są przekazywać do Wojewódzkiego Inspektora następujące informacje:
• nazwa i adres handlowca,
• rodzaj i zakres prowadzonej działalności,
• wyrażoną w kg ilość owoców i warzyw wprowadzanych do obrotu w poprzednim roku kalendarzowym z podziałem na gatunki oraz obrót hurtowy i detaliczny.

Handlowiec jest zobowiązany do przekazania właściwemu Wojewódzkiemu Inspektorowi Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wersji papierowej formularza wraz z oryginalnymi podpisami i pieczątkami.

Dane prosimy przekazywać na Formularzu przekazania informacji o rozpoczęciu lub zaprzestaniu prowadzenia działalności w zakresie obrotu świeżymi owocami i warzywami objętymi normami handlowymi oraz o ilości owoców i warzyw wprowadzonych do obrotu.


Ponadto na podstawie art. 3 Rozporządzenia Komisji (WE) Nr 1148/2001 z dnia 12 czerwca 2001 r. w sprawie kontroli zgodności norm handlowych mających zastosowanie do świeżych owoców i warzyw, handlowcy zobowiązani są dostarczać także inne informacje uznane przez Państwa Członkowskie za niezbędne do stworzenia i aktualizacji bazy danych. W związku z powyższym, handlowcy, którzy są zobowiązani do przestrzegania wymagań jakości handlowej oraz w poprzednim roku kalendarzowym wprowadzili do obrotu lub dokonali przywozu świeżych owoców i warzyw w ilości większej niż 100 tys. kilogramów, zobowiązani są wypełnić opracowaną ankietę i przesłać na adres Wojewódzkiego Inspektoratu drogą elektroniczną wi_krakow@ijhars.gov.pl.
Nie wywiązanie się z tego obowiązku podlega karze grzywny (podstawa prawna art. 40, ust. 4b, pkt. 2 ww. ustawy o organizacji rynku owoców i warzyw oraz rynku chmielu.
Na mocy rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28 grudnia 2012 roku w sprawie handlowców zwolnionych z obowiązku przekazywania informacji wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych oraz wpisywanych do bazy danych o handlowcach (Dz. U. z 2013, Nr 0, poz. 74) od dnia 1 lutego 2013 roku z obowiązku przekazywania ww. informacji zwolnieni są handlowcy, którzy:
nie są zobowiązani do przestrzegania norm handlowych zgodnie z wyłączeniami określonymi w art. 4 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 543/2011, lub prowadzą działalność w sektorze owoców i warzyw ograniczoną do ich przewozu, lub w poprzednim roku kalendarzowym wprowadzili do obrotu świeże owoce lub warzywa w ilości mniejszej niż 100 tys. kilogramów.

{"register":{"columns":[]}}