System EUROP
Klasyfikacja tusz wołowych i wieprzowych w systemie EUROP
System klasyfikacji tusz wieprzowych i wołowych został stworzony w celu zapewnienia godziwej zapłaty producentom za dostarczone zwierzęta, opartej o masę i rzetelną ocenę jakości tusz. Ponadto wprowadzenie systemu zwiększyło przejrzystość rynku w zakresie handlu tuszami wieprzowymi i wołowymi oraz właściwe ustalanie cen w notowaniach na terenie całej UE.
Od dnia 1 maja 2004 r. (dzień akcesji Rzeczypospolitej Polskiej do Unii Europejskiej , polskie ubojnie mają obowiązek klasyfikowania tusz wieprzowych i wołowych w systemie EUROP.
Przepisy dotyczące klasyfikacji tusz zwierząt rzeźnych określają obowiązek podjęcia klasyfikacji przez ubojnie oraz obowiązek prowadzenia nadzoru nad klasyfikacją przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Producenci zwierząt rzeźnych dostarczając je do ubojni mogą żądać zapłaty w oparciu o rozliczenie uwzględniające wyniki klasyfikacji tusz. Nie ma jednak obowiązku stosowania wyników klasyfikacji do rozliczeń zakupu zwierząt rzeźnych z dostawcami
(tj. producentami i pośrednikami). Przepisy UE nakładają na ubojnie obowiązek powiadamiania dostawców bydła oraz trzody chlewnej o wynikach klasyfikacji tusz, niezależnie od stosowanego sposobu rozliczeń (waga żywa, waga bita ciepła, klasa uformowania i otłuszczenia lub klasa mięsności).
Więcej informacji na temat systemu EUROP znajdziecie Państwo na stronie Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Proszę kliknąć na poniższe linki: