W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Rolnictwo Ekologiczne

Produkcja ekologiczna jest ogólnym systemem zarządzania gospodarstwem i produkcji żywności, łączącym praktyki najkorzystniejsze dla środowiska i klimatu, wysoki stopień różnorodności biologicznej, ochronę zasobów naturalnych oraz stosowanie wysokich norm dotyczących dobrostanu zwierząt i produkcji, odpowiadających zapotrzebowaniu rosnącej liczby konsumentów na produkty wytwarzane przy użyciu naturalnych środków i procesów. Produkcja ekologiczna pełni zatem podwójną funkcję społeczną: z jednej strony w odpowiedzi na zapotrzebowanie konsumentów dostarcza na rynek produkty ekologiczne, a z drugiej strony dostarcza powszechnie dostępne dobra, przyczyniając się do ochrony środowiska i dobrostanu zwierząt, jak również do rozwoju obszarów wiejskich.

Rynek żywności ekologicznej w Polsce należy do rozwijających się i najbardziej perspektywicznych sektorów produkcji i handlu w kraju.

Zgodnie z ustawą z dnia 23 czerwca 2022 r. rolnictwie ekologicznym i produkcji ekologicznej (Dz.U. z 2023 r., poz. 1235) Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych realizuje następujące zadania w zakresie rolnictwa ekologicznego:

  • sprawuje nadzór nad upoważnionymi jednostkami certyfikującymi oraz nadzór nad produkcją ekologiczną,
  • upoważnia producentów do przywozu produktów rolnictwa ekologicznego z państw trzecich nie wymienionych na liście Komisji Europejskiej,
  • dopuszcza do swobodnego obrotu we Wspólnocie przesyłki produktów rolnictwa ekologicznego z krajów trzecich, przez sprawdzenie przesyłki i potwierdzenie świadectwa kontroli,
  • gromadzi, przechowuje i przetwarza informacje o producentach w rolnictwie ekologicznym,
  • rozpatruje wnioski o pozwolenie na zastosowanie przewidzianych prawem odstępstw od zasad produkcji ekologicznej,
  • przejmuje uprawnienia jednostki certyfikującej, na okres nie dłuższy niż 60 dni, której zostało cofnięte upoważnienie,
  • informuje producentów ekologicznych objętych przez daną jednostkę certyfikującą kontrolą, o cofnięciu upoważnienia tej jednostce,
  • przygotowuje egzaminy na inspektorów rolnictwa ekologicznego oraz prowadzi rejestr tych inspektorów.

Więcej informacji na temat rolnictwa ekologicznego znajdziecie Państwo na stronie Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Proszę kliknąć na poniższe linki:

System kontroli i certyfikacji

Jednostki certyfikujące

Zgłoszenie działalności 

Import produktów ekologicznych i produktów w okresie konwersji

Egzaminy na inspektorów rolnictwa ekologicznego

Wykaz producentów w rolnictwie ekologicznym

Odstępstwa od warunków produkcji ekologicznej

Rejestry zwierząt ekologicznych

Dane o rolnictwie ekologicznym

{"register":{"columns":[]}}