W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Informacje dla rzeczoznawców

Nabywanie uprawnień przez rzeczoznawców

Małopolski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych informuje, że wpisanie do rejestru rzeczoznawców, wydanie zaświadczenia i pieczątki nastąpi po złożeniu przedmiotowego wniosku o wpis do rejestru rzeczoznawców (dostępny w zakładce Druki i formularze) oraz wniesieniu opłaty skarbowej w wysokości 10 złotych.

Wypełniony wniosek wraz z potwierdzeniem dokonania opłaty skarbowej należy złożyć w tutejszym Inspektoracie.
 

Wpłaty z tytułu opłaty skarbowej należy dokonać na rachunek bankowy Urzędu Miasta Krakowa:

49 1020 2892 2276 3005 0000 0000

 

Zgodnie art. 35 ust. 3 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 roku o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. 2023, poz. 1980), rejestr rzeczoznawców jest prowadzony przez Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych właściwego ze względu na miejsce zamieszkania rzeczoznawcy oraz według specjalizacji w zakresie rodzajów artykułów rolno-spożywczych.

Decyzje o wpisie, odmowie wpisu bądź skreśleniu z rejestru rzeczoznawców wydaje Wojewódzki Inspektor prowadzący rejestr rzeczoznawców.

 

Osobie wpisanej do rejestru rzeczoznawców wojewódzki inspektor wydaje zaświadczenie o wpisie oraz imienną pieczęć.

  • Próbki artykułów rolno-spożywczych mogą pobierać osoby posiadające wiedzę praktyczna i teoretyczną z zakresu pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych tego rodzaju, potwierdzona egzaminem zdanym przed komisja kwalifikacyjną przez Głównego Inspektora,
  • Klasy jakości tusz zwierząt rzeźnych mogą ustalać również osoby posiadające wiedzę praktyczną i teoretyczną z zakresu ustalania klas jakości tusz zwierząt rzeźnych, potwierdzoną egzaminem zdanym przed komisja kwalifikacyjną przez Głównego Inspektora, egzamin zadawany jest co 3 lata,
  • Klasy jakości świeżych owoców i warzyw mogą ustalać osoby, które odbyły szkolenie w zakresie zasad ustalania klas jakości świeżych owoców i warzyw,
  • Pobierać próbki lub ustalać klasy jakości handlowej określonych artykułów rolno-spożywczych mogą również osoby, wobec których decyzja o uznaniu kwalifikacji, wydana na podstawie przepisów o zasadach wznawiania kwalifikacji zawodowych nabytych w państwach członkowskich Unii Europejskiej stała się ostateczna.

Rzeczoznawcy mogą wykonywać kontrole na zlecenie zainteresowanych przedsiębiorców, którzy prowadzą produkcję, składowanie i obrót artykułami rolno–spożywczymi. Zgodnie z ww. ustawą o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych istnieją dwie grupy rzeczoznawców:

  1. Rzeczoznawcy w zakresie pobierania próbek określonych artykułów rolno – spożywczych.
  2. Rzeczoznawcy w zakresie ustalania klas jakości:
  • owoców i warzyw świeżych,
  • tusz wieprzowych,
  • tusz wołowych i owczych,
  • produktów rybnych.

Kandydaci na rzeczoznawców mogą zdobyć uprawnienia w następujących specjalizacjach:

  •     mięso i jego przetwory,
  •     klasyfikacja tusz wieprzowych w systemie EUROP,
  •     klasyfikacja tusz wołowych w systemie EUROP,
  •     drób i jego przetwory,
  •     jaja i ich przetwory,
  •     dziczyzna i jej przetwory,
  •     ryby i ich przetwory,
  •     mleko i jego przetwory,
  •     ziarno zbóż, nasiona roślin strączkowych i ich przetwory,
  •     nasiona roślin oleistych,
  •     oleje i tłuszcze roślinne,
  •     tłuszcze zwierzęce
  •     buraki cukrowe i ich przetwory,
  •     owoce i warzywa świeże,
  •     owoce i warzywa przetworzone,
  •     kwiaty cięte i doniczkowe,
  •     koncentraty spożywcze,
  •     miód i inne produkty pszczele,
  •     ziarno kakaowe i jego przetwory,
  •     zioła i przyprawy,
  •     piwo i surowce browarnicze,
  •     wyroby winiarskie,
  •     kawa i herbata,
  •     chmiel i produkty chmielowe,
  •     produkty przemysłu ziemniaczanego,
  •     napoje spirytusowe,
  •     napoje bezalkoholowe,
  •     wyroby garmażeryjne,
  •     wyroby piekarskie,
  •     wyroby ciastkarskie,
  •     wyroby cukiernicze,
  •     dodatki spożywcze.
{"register":{"columns":[]}}