Informacje dla rzeczoznawców
Nabywanie uprawnień przez rzeczoznawców
Małopolski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych informuje, że wpisanie do rejestru rzeczoznawców, wydanie zaświadczenia i pieczątki nastąpi po złożeniu przedmiotowego wniosku o wpis do rejestru rzeczoznawców (dostępny w zakładce Druki i formularze) oraz wniesieniu opłaty skarbowej w wysokości 10 złotych.
Wypełniony wniosek wraz z potwierdzeniem dokonania opłaty skarbowej należy złożyć w tutejszym Inspektoracie.
Wpłaty z tytułu opłaty skarbowej należy dokonać na rachunek bankowy Urzędu Miasta Krakowa:
49 1020 2892 2276 3005 0000 0000
Zgodnie art. 35 ust. 3 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 roku o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. 2023, poz. 1980), rejestr rzeczoznawców jest prowadzony przez Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych właściwego ze względu na miejsce zamieszkania rzeczoznawcy oraz według specjalizacji w zakresie rodzajów artykułów rolno-spożywczych.
Decyzje o wpisie, odmowie wpisu bądź skreśleniu z rejestru rzeczoznawców wydaje Wojewódzki Inspektor prowadzący rejestr rzeczoznawców.
Osobie wpisanej do rejestru rzeczoznawców wojewódzki inspektor wydaje zaświadczenie o wpisie oraz imienną pieczęć.
- Próbki artykułów rolno-spożywczych mogą pobierać osoby posiadające wiedzę praktyczna i teoretyczną z zakresu pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych tego rodzaju, potwierdzona egzaminem zdanym przed komisja kwalifikacyjną przez Głównego Inspektora,
- Klasy jakości tusz zwierząt rzeźnych mogą ustalać również osoby posiadające wiedzę praktyczną i teoretyczną z zakresu ustalania klas jakości tusz zwierząt rzeźnych, potwierdzoną egzaminem zdanym przed komisja kwalifikacyjną przez Głównego Inspektora, egzamin zadawany jest co 3 lata,
- Klasy jakości świeżych owoców i warzyw mogą ustalać osoby, które odbyły szkolenie w zakresie zasad ustalania klas jakości świeżych owoców i warzyw,
- Pobierać próbki lub ustalać klasy jakości handlowej określonych artykułów rolno-spożywczych mogą również osoby, wobec których decyzja o uznaniu kwalifikacji, wydana na podstawie przepisów o zasadach wznawiania kwalifikacji zawodowych nabytych w państwach członkowskich Unii Europejskiej stała się ostateczna.
Rzeczoznawcy mogą wykonywać kontrole na zlecenie zainteresowanych przedsiębiorców, którzy prowadzą produkcję, składowanie i obrót artykułami rolno–spożywczymi. Zgodnie z ww. ustawą o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych istnieją dwie grupy rzeczoznawców:
- Rzeczoznawcy w zakresie pobierania próbek określonych artykułów rolno – spożywczych.
- Rzeczoznawcy w zakresie ustalania klas jakości:
- owoców i warzyw świeżych,
- tusz wieprzowych,
- tusz wołowych i owczych,
- produktów rybnych.
Kandydaci na rzeczoznawców mogą zdobyć uprawnienia w następujących specjalizacjach:
- mięso i jego przetwory,
- klasyfikacja tusz wieprzowych w systemie EUROP,
- klasyfikacja tusz wołowych w systemie EUROP,
- drób i jego przetwory,
- jaja i ich przetwory,
- dziczyzna i jej przetwory,
- ryby i ich przetwory,
- mleko i jego przetwory,
- ziarno zbóż, nasiona roślin strączkowych i ich przetwory,
- nasiona roślin oleistych,
- oleje i tłuszcze roślinne,
- tłuszcze zwierzęce
- buraki cukrowe i ich przetwory,
- owoce i warzywa świeże,
- owoce i warzywa przetworzone,
- kwiaty cięte i doniczkowe,
- koncentraty spożywcze,
- miód i inne produkty pszczele,
- ziarno kakaowe i jego przetwory,
- zioła i przyprawy,
- piwo i surowce browarnicze,
- wyroby winiarskie,
- kawa i herbata,
- chmiel i produkty chmielowe,
- produkty przemysłu ziemniaczanego,
- napoje spirytusowe,
- napoje bezalkoholowe,
- wyroby garmażeryjne,
- wyroby piekarskie,
- wyroby ciastkarskie,
- wyroby cukiernicze,
- dodatki spożywcze.