W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

2021r. I kwartał - jakość handlowa przetworów warzywnych

W I kwartale 2021 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów warzywnych (tj. m. in. mrożonki warzywne jedno- i wieloskładnikowe, konserwy warzywne, przetwory pakowane próżniowo oraz przetwory pasteryzowane.

Kontrolą objęto 10 podmiotów z województwa warmińsko-mazurskiego (w tym 3 placówki handlu detalicznego i 7 producentów).

Cechy organoleptyczne

W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 10 partii przetworów warzywnych. W przedmiotowym zakresie nie stwierdzono nieprawidłowości.

Parametry fizykochemiczne

Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 10 partiach, z czego w 2 partiach zakwestionowano jakość handlową produktu (20 % wszystkich skontrolowanych partii). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.: zaniżonej masy odciekniętych warzyw, zaniżonej kwasowości ogólnej produktu.

Oznakowanie

Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 10 partii. Zakwestionowano 1 partię przetworów warzywnych (10 % wszystkich skontrolowanych partii). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły podania na etykiecie nieprawidłowej masy netto środka spożywczego po odsączeniu.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
23.09.2021 08:48 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
23.09.2021 08:48 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}