W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Schemat procedur kontroli

Schemat procedur kontroli

Transkrypcja:

  1. Krok 1: Pracownik IJHARS
    1. Okazanie legitymacji służbowej oraz upoważnienia do przeprowadzenia kontroli
    2. Pouczenie kontrolowanego o jego prawach i obowiązkach
  2. Krok 2: Pracownik IJHARS
    1. Przeprowadzenie kontroli (*)
      • sprawdzenie dokumentów, atestów, wyników itp.
      • sprawdzenie opakowania, oznakowania, prezentacji
      • oględziny artykułu rolno-spożywczego
      • pobranie próbek i wykonanie badań laboratoryjnych
      • ustalenie klasy jakości
      • sprawdzenie sposobu produkcji
    2. Dokumentowanie ustaleń kontroli
      • Protokół przyjęcia oświadczenia
      • Protokół zabezpieczenia dowodów
      • Protokół kontroli
      • Protokół oględzin
      • Protokół pobrania próbek
  3. Krok 3: Pracownik IJHARS
    1. Przekazanie kontrolowanemu protokołu kontroli w celu zapoznania się z treścią i podpisania
  4. Krok 4: Czy stwierdzono nieprawidłowości?
    1. NIE: Koniec działań
    2. TAK:
      • ORGAN INSPEKCJI JHARS Wydanie zaleceń pokontrolnych
      • ORGAN INSPEKCJI JHARS Wydanie decyzji (**)
      • WOJEWÓDZKI INSPEKTOR JHARS Zastosowanie mandatu

Objaśnienia
* kontrola może być przerwana na czas niezbędny do przeprowadzenia badań laboratoryjnych
** decyzje na podstawie art. 29 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych mogą być wydane w toku kontroli

W zależności od specyfiki kontroli nie wszystkie elementy przedstawione w w/w schemacie mogą być wykorzystane.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
23.09.2021 08:00 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
23.09.2021 08:00 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}