Schemat procedur kontroli
Transkrypcja:
- Krok 1: Pracownik IJHARS
- Okazanie legitymacji służbowej oraz upoważnienia do przeprowadzenia kontroli
- Pouczenie kontrolowanego o jego prawach i obowiązkach
- Krok 2: Pracownik IJHARS
- Przeprowadzenie kontroli (*)
- sprawdzenie dokumentów, atestów, wyników itp.
- sprawdzenie opakowania, oznakowania, prezentacji
- oględziny artykułu rolno-spożywczego
- pobranie próbek i wykonanie badań laboratoryjnych
- ustalenie klasy jakości
- sprawdzenie sposobu produkcji
- Dokumentowanie ustaleń kontroli
- Protokół przyjęcia oświadczenia
- Protokół zabezpieczenia dowodów
- Protokół kontroli
- Protokół oględzin
- Protokół pobrania próbek
- Przeprowadzenie kontroli (*)
- Krok 3: Pracownik IJHARS
- Przekazanie kontrolowanemu protokołu kontroli w celu zapoznania się z treścią i podpisania
- Krok 4: Czy stwierdzono nieprawidłowości?
- NIE: Koniec działań
- TAK:
- ORGAN INSPEKCJI JHARS Wydanie zaleceń pokontrolnych
- ORGAN INSPEKCJI JHARS Wydanie decyzji (**)
- WOJEWÓDZKI INSPEKTOR JHARS Zastosowanie mandatu
Objaśnienia
* kontrola może być przerwana na czas niezbędny do przeprowadzenia badań laboratoryjnych
** decyzje na podstawie art. 29 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych mogą być wydane w toku kontroli
W zależności od specyfiki kontroli nie wszystkie elementy przedstawione w w/w schemacie mogą być wykorzystane.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 23.09.2021 08:00 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 23.09.2021 08:00 Andrzej Giżyński