2021r. II kwartał - jakoś handlowa wyrobów garmażeryjnych z zadeklarowanym w składzie produktem mlecznym
W II kwartale 2021 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej wyrobów garmażeryjnych z zadeklarowanym w składzie produktem mlecznym. Objęto nią 4 placówki gastronomiczne z województwa warmińsko-mazurskiego.
Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 4 partie wyrobów garmażeryjnych z zadeklarowanym w składzie tłuszczem mlecznym. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 5 partiach przetworów mlecznych. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 4 partii wyrobów garmażeryjnych z zadeklarowanym w składzie produktem mlecznym. Wszystkie oceniane partie posiadały wady w zakresie oznakowania. Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:
- nie podania, w miejscu sprzedaży pizzy, np. w karcie informacyjnej zawierającej menu restauracji wykazu składników, w którym znajdowałyby się wszystkie składniki wykorzystane do produkcji w tym również nazw elementarnych składników wchodzących w skład składnika złożonego jakim jest np. ciasto do pizzy, sos pomidorowy,
- umieszczenia w oznakowaniu produktu informacji „… ciasto na zakwasie…” podczas gdy do produkcji przedmiotowej pizzy nie użyto zakwasu.
- Ostatnia modyfikacja:
- 09.11.2021 10:46 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 09.11.2021 10:46 Andrzej Giżyński