2021r. II kwartał - jakość handlowa przetworów owocowych
W II kwartale 2021 roku Warmińsko-Mazurski Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadził kontrolę jakości handlowej przetworów owocowych. Kontrolą objęto 9 podmiotów, w tym 6 placówek handlu detalicznego oraz 3 producentów.
Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 10 partii przetworów owocowych. W przedmiotowym zakresie nieprawidłowości nie stwierdzono.
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 11 partiach, z czego w 1 partii zakwestionowano jakość handlową produktu (9,1 % wszystkich skontrolowanych partii). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły zawyżonej zawartości cukru ogółem w powidłach śliwkowych.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 11 partii. Zakwestionowano 1 partię przetworów owocowych (9,1% wszystkich skontrolowanych partii). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły podania w oznakowaniu produktu nieprawdziwych informacji w zakresie zawartości cukru ogółem.
- Ostatnia modyfikacja:
- 09.11.2021 10:42 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 09.11.2021 10:42 Andrzej Giżyński