W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

2021r. II kwartał - jakość handlowa przetworów owocowych

W II kwartale 2021 roku Warmińsko-Mazurski Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadził kontrolę jakości handlowej przetworów owocowych. Kontrolą objęto 9 podmiotów, w tym 6 placówek handlu detalicznego oraz 3 producentów.

Cechy organoleptyczne

W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 10 partii przetworów owocowych. W przedmiotowym zakresie nieprawidłowości nie stwierdzono.

Parametry fizykochemiczne

Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 11 partiach, z czego w 1 partii zakwestionowano jakość handlową produktu (9,1 % wszystkich skontrolowanych partii). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły zawyżonej zawartości cukru ogółem w powidłach śliwkowych.

Oznakowanie

Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 11 partii. Zakwestionowano 1 partię przetworów owocowych (9,1% wszystkich skontrolowanych partii). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły podania w oznakowaniu produktu nieprawdziwych informacji w zakresie zawartości cukru ogółem.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
09.11.2021 10:42 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
09.11.2021 10:42 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}