2021r. II kwartał - jakość handlowa świeżych owoców, warzyw i ziemniaków
W II kwartale 2021 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej świeżych owoców, warzyw i ziemniaków.
Kontrolą objęto 74 podmioty w tym 56 placówek detalicznych oraz 18 innych podmiotów działających na pozostałych etapach obrotu (hurtownie, producenci, itp.). Skontrolowano 246 partie w tym 183 patii świeżych owoców i warzyw oraz 63 partie ziemniaków.
W wyniku przeprowadzonej oceny organoleptycznej stwierdzono, że 2 partii świeżych owoców i warzyw oraz 1 partia ziemniaków posiadały objawy zepsucia, gnicia, zapleśnienia, tj. cechy czyniące je niezdatnymi do spożycia.
W wyniku przeprowadzonej oceny prawidłowości oznakowania zakwestionowano 37 partii w tym 34 partie świeżych owoców i warzyw (18,58 % wszystkich skontrolowanych partii) oraz 3 partie ziemniaków (4,76 % skontrolowanych partii).
Jakość handlową świeżych owoców, warzyw oraz ziemniaków w zakresie oznakowania kwestionowano między innymi z uwagi na brak w miejscu sprzedaży wymaganych przepisami prawa informacji, tj.:
- świeże owoce i warzywa
- państwa pochodzenia,
- klasy jakości,
- nazwy odmiany,
- danych identyfikujących podmiotu pakującego i/lub wysyłającego;
- ziemniaki
- państwa pochodzenia,
- wizerunku flagi państwa pochodzenia,
- informacji dot. nazwy albo imienia i nazwiska producenta.
- Ostatnia modyfikacja:
- 09.11.2021 10:39 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 09.11.2021 10:39 Andrzej Giżyński