2021r. III kwartał - jakość handlowa oliwy z oliwek
W III kwartale 2021 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej oliwy z oliwek. Objęto nią 2 placówki detaliczne z województwa warmińsko-mazurskiego.
Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 2 partie oliwy z oliwek najwyższej jakości. Na podstawie przeprowadzonej oceny organoleptycznej stwierdzono że 1 z ocenianych partii została błędnie zaklasyfikowana do kategorii oliwy z oliwek najwyższej jakości.
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 2 partiach oliwy z oliwek najwyższej jakości. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 2 partii. Jakość handlowa oliwy z oliwek w zakresie oznakowania zakwestionowano w 1 spośród ocenianych partii miedzy innymi z uwagi na:
- zastosowanie niezgodnej z przepisami prawa nazwy produktu, tj. „Extra Virgin”, nazwa produktu powinna brzmieć „oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia”,
- nie umieszczenie w oznakowaniu produktu obowiązkowej informacji dotyczącej kategorii oliwy, tj. „najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych”.
- Ostatnia modyfikacja:
- 09.11.2021 10:57 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 09.11.2021 10:57 Andrzej Giżyński