W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

2021r. III kwartał - jakość handlowa oliwy z oliwek

W III kwartale 2021 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej oliwy z oliwek. Objęto nią 2 placówki detaliczne z województwa warmińsko-mazurskiego.

Cechy organoleptyczne

W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 2 partie oliwy z oliwek najwyższej jakości. Na podstawie przeprowadzonej oceny organoleptycznej stwierdzono że 1 z ocenianych partii została błędnie zaklasyfikowana do kategorii oliwy z oliwek najwyższej jakości.

Parametry fizykochemiczne

Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 2 partiach oliwy z oliwek najwyższej jakości. Nie stwierdzono nieprawidłowości.

Oznakowanie

Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 2 partii. Jakość handlowa oliwy z oliwek w zakresie oznakowania zakwestionowano w 1 spośród ocenianych partii miedzy innymi z uwagi na:

  • zastosowanie niezgodnej z przepisami prawa nazwy produktu, tj. „Extra Virgin”, nazwa produktu powinna brzmieć „oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia”,
  • nie umieszczenie w oznakowaniu produktu obowiązkowej informacji dotyczącej kategorii oliwy, tj. „najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych”.
Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
09.11.2021 10:57 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
09.11.2021 10:57 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}