2021r. III kwartał - jakość handlowa przetworów warzywnych pomidorowych
W III kwartale 2021 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów warzywnych pomidorowych. Objęto nią 4 placówki detaliczne oraz 1 zakład produkcyjny z województwa warmińsko-mazurskiego.
Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 6 partii przetworów warzywnych pomidorowych. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 6 partiach, z czego w 1 partii zakwestionowano (16,67%) jakość handlową produktu . Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in. zaniżonej zawartości ekstraktu ogólnego w koncentracie pomidorowym.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 8 partii przetworów warzywnych pomidorowych. Zakwestionowano oznakowanie w przypadku 1 partii koncentratu pomidorowego. Nieprawidłowości te dotyczyły:
- umieszczenia na opakowaniu na etykiecie dwóch rozbieżnych deklaracji w zakresie zawartości ekstraktu w koncentracie spożywczym, co może wprowadzać konsumenta w błąd.
- Ostatnia modyfikacja:
- 09.11.2021 11:00 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 09.11.2021 11:00 Andrzej Giżyński