2021r. III kwartał - jakość handlowa różnych napojów
W III kwartale 2021 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej różnych napojów w tym soków, napojów bezalkoholowych oraz piwa. Objęto nią 9 placówek detalicznych, 7 zakładów produkcyjnych oraz 9 placówek gastronomicznych z województwa warmińsko-mazurskiego, w których oceniano jakość handlową 34 partii różnych napojów, w tym 10 partii soków, 13 partii napojów bezalkoholowych oraz 11 partii piwa.
Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono jakość handlowa 30 partii różnych napojów Na podstawie przeprowadzonej oceny organoleptycznej stwierdzono, że 1 partia napoju bezalkoholowegonie nie spełnia wymagań w zakresie parametru klarowność produktu.
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 30 partiach, z czego 2 zakwestionowano. Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:
- zaniżonej zawartości dwutlenku węgla w napoju bezalkoholowym,
- zawyżonej wartości goryczy w piwie w stosunku do deklaracji umieszczonej w oznakowaniu.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 34 partii różnych napojów. Jakość handlową w zakresie oznakowania zakwestionowano w przypadku 6 partii piwa i 1 partii napoju bezalkoholowego. Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:
- nie umieszczenia w nazwie produktu informacji precyzującej rodzaj piwa, tj. jasne, niefiltrowane, niepasteryzowane,
- nie umieszczenie w nazwie lemoniady informacji odnoszącej się do rodzaju użytych surowców tj. surowców pochodzących z pomarańczy,
- umieszczenia w oznakowaniu produktu informacji sugerujących lokalny i tradycyjnych charakter produktu np.: „Duma regionu Warmii i Mazur” „(…) ostatni funkcjonujący z historycznych Browarów Warmińsko-Mazurskich”, „Browar rodzinny” podczas gdy produkt ten nie został wyprodukowanych w tym browarze,
- zamieszczenia w oznakowaniu informacji o fermentacji piwa w otwartych kadziach, podczas gdy producent nie przedłożył dokumentacji potwierdzającej stosowanie takiej metody fermentacji,
- umieszczenia w oznakowaniu produkty otrzymanego z surowców wyprodukowanych na terenie Niemiec informacji „PRODUKT POLSKI”,
- nie podana w oznakowaniu produktu wyróżnianego pod względem miejsca pochodzenia poprzez informację „Warzono lokalnie, z samego serca Mazur!” kraju pochodzenia lub miejsca pochodzenia składników podstawowych tego wyrobu,
- nie wyróżnienia w wykazie składników nazw składników powodujących alergie lub reakcje nietolerancji,
- nie padania w wykazie składników nazw wszystkich składników wykorzystanych do produkcji środka spożywczego np. płatki owsiane, słód jęczmienny, słód pszeniczny, słód owsiany,
- umieszczenia w wykazie składników niewłaściwej nazwy składnika wykorzystanego do produkcji, tj. podano „kukurydza” podczas gdy winno być „grys kukurydziany”,
- nie podania informacji o warunkach przechowywania produktu,
- wydłużenia daty minimalnej trwałości o 43 dni w stosunku do okresu przechowywania deklarowanego przez producenta.
- Ostatnia modyfikacja:
- 09.11.2021 10:54 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 09.11.2021 10:54 Andrzej Giżyński