2021r. III kwartał - jakość handlowa ryb z uwzględnieniem identyfikacji gatunkowej
W III kwartale 2021 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej ryb z uwzględnieniem identyfikacji gatunkowej. Objęto nią 10 podmiotów gastronomicznych z województwa warmińsko-mazurskiego.
Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 10 partii ryb poddanych obróbce cieplnej. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 10 partiach ryb poddanych obróbce cieplnej. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 10 partii ryb poddanych obróbce cieplnej. Zakwestionowano 1 partię (10% wszystkich skontrolowanych partii). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:
- nie umieszczenia w nazwie produktu informacji odnoszącej się do rodzaju zastosowanej obróbki termicznej np. smażenie, pieczenie, gotowanie, tj. informacji istotnej do scharakteryzowania produktu,
- nie podania szczegółowego wykazu składników, który zawierałby wykaz wszystkich składników wchodzących w skład produktu pn. Filet z sandacza, z uwzględnieniem informacji o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 09.11.2021 11:03 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 09.11.2021 11:03 Andrzej Giżyński