2021r. - jakość handlowa ryb mrożonych
Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadził kontrole doraźne w zakresie jakości handlowej ryb głęboko mrożonych Kontrolą objęto 5 placówek handlu detalicznego poddając ocenia 5 partii ryb głęboko mrożonych glazurowanych wprowadzanych do obrotu luzem (bez opakowania).
Z uwagi na stwierdzenie w badaniach laboratoryjnych zawyżonej zawartości glazur zakwestionowano jakość handlową 2 partii ryb mrożonych, co stanowi 40% wszystkich skontrolowanych w tym zakresie partii. Wspomniana nieprawidłowość powoduje, że w oznakowaniu ryb mrożonych glazurowanych została podana nieprawdziwa informacja dotycząca ilościowej zawartości glazury, tj. informacja na podstawie, której konsument dokonuje wybory interesującego go produktu.
Glazurowanie w technologii przetwórstwa rybnego jest to zabieg technologiczny polegający na nałożeniu warstwy lodu na rybę. Zabieg ten ma na celu odcięcie surowca od tlenu, zapobiega wysuszce i oparzelinie mrozowej.
Glazura jest tylko dodatkiem mającym zabezpieczyć rybę, filety rybne mrożone przed wysuszeniem oraz przedłużyć ich termin ważności. Glazura zatem nie jest składnikiem wyrobu gotowego użytym z przeznaczeniem do spożycia przez konsumenta, którego oczekiwałby w nadmiarze w produkcie rybnym.
W oznakowaniu ryb mrożonych niezależnie czy są wprowadzane do obrotu w opakowaniu czy bez powinny znaleźć się następujące informacje:
- nazwa produktu w pełni charakteryzująca produkt zawierająca między innymi:
- handlowe oznaczenie gatunku ryby oraz jego nazwę systematyczną,
- informację o zastosowanych procesach technologicznych np. głębokie mrożenie, glazurownie,
- informację o wodzie dodanej jeśli jej ilość przekracza 5% w stosunku do masy końcowego produktu. Woda dodana nie stanowi wody wchodzącej w skład glazury,
- informacja, że produkt został utworzony z kawałków ryb w przypadku produktów formowanych, sprawiających wrażenie, że stanowią cały kawałek ryby a w rzeczywistości składających się z różnych elementów połączonych ze sobą za pomocą innych składników np. dodatków do żywności, enzymów spożywczych;
- w stosownych przypadkach informacja czy produkt został rozmrożony;
- metoda produkcji - w szczególności następujące sformułowania: „…złowione…” lub „…złowione w wodach śródlądowych…” bądź „…wyhodowane…”;
- obszar połowu
- w przypadku ryb złowionych w morzu obszar FAO wskazujące na miejsce gdzie ryby zostały złowione,
- w przypadku ryb słodkowodnych nazwę zbiornika wodnego oraz nazwę kraju, w którym ryby zostały złowione,
- w przypadku ryby hodowlanych (akwakultury) nazwę kraj produkcji;
- w przypadku ryb dziko żyjących konieczne jest wskazanie kategorii narzędzia połowowego używanego do połowu ryb;
- wykaz składników wymienionych w kolejności malejącej rozpoczynając od tego, którego jest najwięcej a kończąc na tym, którego jest najmniej. Nie jest konieczny w przypadku produktów jednoskładnikowych mających taką samą nazwę jak wyrób gotowy;
- datę minimalnej trwałości;
- ilość netto żywności
- w przypadku ryb mrożonych glazurowanych deklarowana masa netto żywności musi wykluczać glazurę, tzn. masa netto środka spożywczego będzie masą netto samej ryby bez glazury,
- w przypadku ryb mrożonych glazurowanych wprowadzanych do obrotu luzem (bez opakowania lub pakowanych na życzenie konsumenta niezbędne w miejscu sprzedaży jest wskazanie informacji o ilościowej zawartości glazury lub ryby w produkcie.
- Ostatnia modyfikacja:
- 20.12.2021 12:30 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 20.12.2021 12:30 Andrzej Giżyński